Politerno > Україна і світ > Пекін у рази збільшив продаж Москві товарів воєнного призначення

Пекін у рази збільшив продаж Москві товарів воєнного призначення

  • 17 Липня, 2022
  • 1488 Переглядів
  • 0

Китай продає Росії товари, які потрібні для продовження війни проти України.

Про це пише The Wall Street Journal.

У 2022 році постачання мікросхем з Китаю до РФ зросли більш ніж удвічі. А обсяги експорту до РФ оксиду алюмінію, важливого у виробництві зброї та аерокосмічної промисловості – у 400 разів.

Як наголошує видання, експорт до Росії мікрочіпів та інших електронних компонентів і сировини, деякі з яких мають військове застосування, збільшився саме після вторгнення москви в Україну, ускладнивши зусилля США та західних союзників щодо ізоляції економіки країни-агресора.

Минулого місяця Міністерство торгівлі США додало п’ять китайських компаній з виробництва електроніки до торгового чорного списку за допомогу російській оборонній промисловості, як до вторгнення, так і після його початку.

Проте китайські продавці технологій продовжують вести бізнес з Росією, незважаючи на перевірку США.

Китайсько-російська торгівля чіпами та іншими компонентами з потенційним військовим застосуванням включає як невеликі приватні фырми, так і великі державні підприємства. Неповні дані і складні мережі дочірніх підприємств і посередників ускладнюють простежування всієї активності, кажуть в США.

Проте є і чіткі дані про існування такої торгівлі. Зокрема, це стосується продажу російськими оборонними фірмами деталей ракетних систем компанією China Poly Group – конгломератом, який контролюється центральним урядом Китаю.

США навіть наклали на Poly Technologies санкції за участь у розповсюдженні ракетних технологій.

У коментарі The Wall Street Journal представник Держдепартаменту заявив, що санкції пов’язані з передачею компанією технології балістичних ракет в іншу країну, але не назвав, яка це країна.

Окрім радіолокаційних компонентів та напівпровідників, китайські експортери також допомогли заповнити прогалину в основних матеріалах, щодо пошуку яких росія обмежена у можливостях.

Причому, на відміну від державного конгломерату Poly, китайські компанії, на які останнім часом націлилося Міністерство торгівлі США, є невеликими приватними дистриб’юторами. Деякі з них ще донедавна відкрито рекламували свою оборонну спрямованість.

Водночас китайські чиновники заявляють, що країна не продає зброю росії. А загальний експорт з Китаю до Росії цього року суттєво впав, оскільки багато китайських компаній побоюються натрапити на санкції США.

Проте The Wall Street Journal нагадує, що китайський лідер Сі Цзіньпін неодноразово підтверджував підтримку Пекіном Росії, заявляючи, що обидві країни поділяють дружбу без “обмежень”. А Владімір Путін наголошував на важливості продажу набагато більшої кількості енергоносіїв Китаю та іншим країнам Азії в майбутньому.

“Спільне невдоволення міжнародною системою, очолюваною США після Другої світової війни, поступово згуртувало країни протягом десятиліття перебування Сі Цзіньпіна при владі, незважаючи на довгу історію стратегічної недовіри”, – пише видання.

Нагадаємо, США та Саудівська Аравія у спільній заяві підтвердили відданість стабільному світовому енергетичному ринку. Ер-Ріяд зобов’язався підтримувати баланс світового нафтового ринку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE