Politerno > Україна і світ > Сенатори США представили проєкт резолюції щодо геноциду українців – Зеленський пов’язав це з візитом дружини

Сенатори США представили проєкт резолюції щодо геноциду українців – Зеленський пов’язав це з візитом дружини

  • 21 Липня, 2022
  • 666 Переглядів
  • 0

Сенатори США Джим Ріш і Бен Кардін презентували проєкт, що визнає дії Росії в Україні, зокрема, депортації і навмисне вбивство мирного населення, геноцидом українського народу.

Про це, як пише “Європейська правда“, йдеться у повідомленні на сайті комітету Сенату з закордонних справ.

“Немає сумніву, що те, що Росія робить в Україні, є геноцидом”, — сказав Ріш.

“Якщо б ви змогли пройти вулицями Києва, Ірпеня та Гостомеля, як я минулого місяця, і послухати розповіді про те, що зробили російські солдати, це геноцид. Міжнародна спільнота документує численні зловживання Росії, які є воєнними злочинами, по всій Україні. Настав час Сполученим Штатам і світу визнати це як таке” – наголосив він.

“Протягом п’яти місяців світ бачив жорстоку, невиправдану та абсолютно безглузду війну, яку російський диктатор розв’язав проти України”, – сказав Кардін. “Росія намагається знищити не тільки людей і будівлі України, а й українську мову, українську історію та українську культуру. Це геноцид. Світ має визнати цей факт, а винні мають понести відповідальність” – заявив сенатор.

Проєкт резолюції засуджує Росію за вчинення актів геноциду проти народу України та закликає Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу.

Документ також підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до народу пов’язав пропозицію визнати геноцидом дії Росії в Україні, представлену в Сенаті США, із виступом його дружини Олени Зеленської.

“Декілька місяців тому наша експертна група під головуванням Єрмака і Макфола запропонувала визнати дії Росії проти України геноцидом. І ось перший реальний результат візиту першої леді України в Сполучені Штати: сенатори Ріш, Кардін, Вікер, Блюменталь, Портман, Шахін та Грем представили проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

У резолюції зазначено, що дії Росії в Україні, які включають примусову депортацію до Росії та цілеспрямоване вбивство українського цивільного населення під час масових звірств, є геноцидом проти народу України. 

Сенатори представили резолюцію невдовзі після того, як Олена виступила зі зверненням безпосередньо до Конгресу США”, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, Європейське поліцейське управління (Європол) повідомило про ознаки контрабанди зброї з України.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE