Politerno > Україна і світ > Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України

Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України

  • 21 Липня, 2022
  • 933 Переглядів
  • 0

Європейське поліцейське управління (Європол) повідомило про ознаки контрабанди зброї з України.

Про це заявив речник Європолу Яп Оп Ген Оорт, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Spiegel.

За його словами, були зафіксовані випадки торгівлі на чорному ринку  вогнепальною зброєю та товарами військового призначення.

Також, зазначив він, розслідувані з країн ЄС виявили “ознаки торгівлі важким військовим озброєнням”, не уточнивши, про яку саме зброю йдеться.

“Є ризик, що зброя потрапить до рук організованих злочинців чи терористів” – сказав речник.

За його словами, було помічено, що з України виїжджали особи з вогнепальною зброєю. Існує також занепокоєння, що зброя та боєприпаси зберігаються вздовж кордону для контрабанди в ЄС.

Раніше про занепокоєння Європолу повідомив німецький мовник SWR . Канал процитував конфіденційний лист, що, за даними розслідувачів, “злочинні мережі активні в регіоні та здійснюють або планують контрабанду значної кількості вогнепальної зброї та боєприпасів, у тому числі військової зброї”.

Раніше повідомлялося, що єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон на зустрічі міністрами внутрішніх справ ЄС у Празі заявила, що Європейський Союз вживе заходів проти незаконної торгівлі зброєю у зв’язку з війною в Україні. 

Йдеться про можливість нелегального продажу зброї, яка використовується на війні в Україні, організованим злочинним групам у Європі. За словами чиновниці, не вся численна зброя в Україні перебуває “в правильних руках”, тому разом з Україною та Молдовою ЄС хоче боротися з організованою злочинністю.

Виконувачка обов’язків генерального директора агентства ЄС з охорони кордону Frontex Айя Калная заявила, що кордон між Україною та Молдовою розглядається як можливі ворота для незаконних торговців зброєю. “Там в основному може проходити контрабандна зброя”, – сказала вона.

Як повідомлялося, конгресвумен Вікторії Спартц заявила, що існують великі проблеми щодо механізмів контролю за американською допомогою (оверсайту), подробиці яких вона не може розголошувати. Дискусія про ці проблеми може стати у Вашингтоні ще гучнішою з наближенням цьогорічних виборів у США.

За даними Financial Times країни НАТО та ЄС наполягають на кращому відстеженні зброї, яка постачається в Україну, у відповідь на побоювання, що злочинні групи контрабандою вивозять її з країни на чорний ринок Європи.

У парламенті створено тимчасову спеціальну комісію з моніторингу отримання і використання під час воєнного стану міжнародної матеріально-технічної допомоги, зокрема зброї.

Нагадаємо, чоловік Руслани Писанки назвав причину смерті телеведучої.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE