Politerno > Україна і світ > “Нам підмінили президента”: відомі українці відреагували на позбавлення громадянства Коломойського та Корбана

“Нам підмінили президента”: відомі українці відреагували на позбавлення громадянства Коломойського та Корбана

  • 25 Липня, 2022
  • 2630 Переглядів
  • 0

Відомі українці розповіли, що думають про скандал, пов’язаний з позбавленням громадянства Ігоря Коломойського, Геннадія Корбана та Вадима Рабіновича.

Після того, як з’явилась інформація про указ президента України щодо позбавлення громадянства Ігоря Коломойського, Геннадія Корбана, Вадима Рабіновича та низки інших осіб, а потім керівника тероборони Дніпропетровської області Корбана не пустили в країну, НВ розпитав співвітчизників, що вони про це думають

Святослав Вакарчук, музикант, лідер гурту Океан Ельзи:

Я не даватиму оцінку указу президента України, тим більше тому, якого я не бачив. Обговорювати більшість людей зі списку указу, який шириться соцмережами, теж немає бажання.

Але одне скажу: 1 березня 2022 року я вперше після повномасштабного вторгнення Росії був у Дніпрі і особисто бачив там команду тероборони міста й області на чолі з Геннадієм Корбаном. Ця команда 24/7 працювала, працювала самовіддано, рішуче, професійно і злагоджено. Я б навіть сказав, що від Дніпра вже тоді віяло впевненістю. Відтоді я був у Дніпрі багато разів і це відчуття впевненості не зникало жодного разу.

Зоя Казанжи, консультантка з комунікацій агентства E’COMM:

Справжність указу президента про позбавлення громадянства невідома, але Геннадій Корбан уже виявився нев’їзним в Україну

Позбавлені паспорта. Чому Зеленський може відібрати громадянство у Коломойського, Корбана і навіть Рабіновича

Це — помста. За Вікторію Спартц, на яку влаштували огидне інтернет-полювання. За її контакти з керівництвом Дніпра.

За те, що озвучила неприємні речі для Офісу президента взагалі і для Єрмака зокрема.

Указ писався персонально під Корбана, як на мене. Бо позбавлення громадянства того ж Коломойського схоже на виведення останнього з-під санкцій, під які він потрапляє під час реалізації досить дивного закону про олігархів. Хоча Коломойському ця вся суєта так собі — у нього ще інші громадянства є.

Не можна порушувати Конституцію й закони України. Ніколи не можна. Нікому не можна. Навіть якщо твій німб намертво приріс до твоєї голови й ти відчуваєш себе богом, все одно не можна.

Сергій Гайдай, політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком:

Із обуренням і нерозумінням, для мене це якийсь збій, у який важко було повірити. Нам підмінили президента. Людина, яка з початком війни цілком логічно й здорово закликала до єднання нації, говорила про зняття всіх санкцій з тих громадян України, які стануть на захист країни.

Коли колишні політичні суперники Борис Філатов і Олександр Вілкул домовляються про захист Дніпропетровської області, як зараз нам не потрібно жодного політиканства й брудних підлих політичних маневрів.

І раптом таке. Повторення того, на чому свого часу погорів його попередник Петро Порошенко, який вважав, що має право дарувати й забирати громадянство того ж Міхеіла Саакашвілі, не пускати його до країни.

Зараз відчуття, що він [Зеленський] проковтнув якісь нездорові ліки, що раніше вживав Порошенко.

Причому тоді Порошенко завдав собі непоправної репутаційної шкоди й Україні, зокрема. За всіх заяв про міжнародну підтримку Порошенка, до нього ставилися як до людини, яка може собі дозволити диктаторські штучки в стилі Олександра Лукашенка. Сьогодні цим шляхом чомусь вирішив йти наш нинішній президент. Особливо в умовах війни, коли це смертельно небезпечно для його репутації та репутації країни у тому числі.

Я вже не кажу, що це найбрутальніше ігнорування конституції, гарантом якої він має бути. Конституція в принципі не дає права забирати громадянство у громадян України. Для цього точно є якісь випадки, що виходять за рамки, але тут цього не спостерігається.

Якщо говорити про Корбана, то ця людина як ніхто інший з 2014 року показувала свою здатність захищати рідне місто, рідну область та Україну. Що тоді у 2014-му, що зараз у 2022-му від нього залежить дуже багато і треба віддати належне, що він разом із керівництвом міста та області не пустив загарбників на територію. Тобто це ще й підрив обороноздатності.

Я розумію, що держава до багатьох громадян може мати питання: і до Рабиновича, і до Коломойського чи до інших прізвищ. Але у будь-якому разі, ці питання мають ставити правоохоронні органи, вирішуватися ці питання мають у суді, не порушуючи законів та конституції та без шкоди для суспільства. Тут же ми бачимо якийсь кричущий приклад свавілля, правового нігілізму та відсутності здорового глузду.

Якщо цю помилку не буде виправлено найближчим часом, це матиме для нашої влади катастрофічні наслідки. Країна, в якій влада вважає себе в праві позбавляти людей громадянства, пускати чи не пускати до місця їхнього проживання та до місця, де живуть їхні рідні та близькі, це країна, яка надто нагадує Росію. Не за цю країну сьогодні українці б’ються із зброєю в руках проти окупантів. Якщо влада цього не розуміє, то має дуже недовгий термін.

Олексій Антипович, директор Соціологічної групи Рейтинг:

Я не можу визначити свого відношення, тому що я соціолог і вивчаю громадську думку. Якщо б ви мене запитали, як українці ставляться до позбавлення громадянства цих осіб, то я міг би припустити, що гіпотетично відповіді українців на це питання розділилися б на такі категорії.

Хтось би поаплодував та підтримав таке рішення. Адже як мінімум Ігор Коломойський вважається олігархом, а Вадим Рабинович вважається по суті ворогом, адже він був і представником ОПЗЖ, яка вже заборонена в Україні, і таке інше. Щодо Геннадія Корбана, думаю, більшість людей просто не знала б, хто це такий.

Інша частина вважала б, що це незаконно, адже громадянин має паспорт, чому його позбавляти? Потрібен якийсь склад злочину або на якій підставі все це зроблено.

Ну, і була б третя категорія людей, які б сказали, що їм важко визначитися. І я думаю, ця категорія була б найбільшою. Адже мало хто розуміє, в чому взагалі суть цієї ситуації, хто на когось нападає і для чого.

Алекс Ліссітса, генеральний директор компанії ІМК, президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу:

Для мене очевидно, що розпочалася нова політична гра. І я поки не розумію до кінця, хто в цій грі атакує, хто захищається, хто стоїть на воротах, де ті ворота і як виглядатиме кінцевий результат.

Зрозуміло, що на якомусь етапі війни вже розпочинаються політичні ігрища. І чесно кажучи, не хотілося, щоб увага суспільства відволікалася від подій, пов’язаних із війною, насамперед. А тут у нас величезна кількість роботи. І замість того, щоб допомагати армії, відновлювати економіку чи рятувати те, що залишилося від економіки та інфраструктури, ми дискутуємо про паспорти, олігархів тощо. Чесно кажучи, мені ця історія з цими ігрищами не дуже подобається.

Нагадаємо, конгресвумен США Вікторія Спартц заявила, що президент України Володимир Зеленський має дати відповідь українському народу, чому голова ОП Андрій Єрмак “створює диктатуру під прикриттям війни”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE