Politerno > Україна і світ > Загострення у Косово: місцеві серби зводять барикади та готуються до конфлікту

Загострення у Косово: місцеві серби зводять барикади та готуються до конфлікту

  • 31 Липня, 2022
  • 795 Переглядів
  • 0

У Мітровиці на півночі Косово (частково визнане) місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

У прикордонному місті Косово звучать постріли та сирени, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на N1. Було чутно сирени повітряної тривоги, по всій території помічено велику присутність машин екстреної допомоги.

Поліція Косова оголосила в неділю ввечері, що закрила для руху прикордонні пункти пропуску Берняк і Яріньє через блокпости, встановлені на цих дорогах. За даними поліції, інші пункти пропуску працюють у штатному режимі.

Місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

“Було блокування дороги в Зубіному Потоці біля Вараг і в Рударі. Нібито були поширені неправдиві новини про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, що абсолютно не відповідає дійсності”, – заявив заступник начальника поліції Косово в Північному регіоні Бесім Хоті.

Сербське видання додає, що читачі повідомляють й про інші випадки блокування автошляхів на півночі Косова.  Також повідомляють про сирени та постріли щонайменше у двох містах на півночі Косова.

Натомість у штабі миротворців KFOR заявили, що “відстежують ситуацію та наразі збирають інформацію”.

Президент Сербії Олександр Вучич вже заявив, що Сербія “ніколи не була в складнішій і важчій ситуації, ніж сьогодні”. Він попросив сторони зберігати спокій але наголосив, що “якщо вони не хочуть зберігати мир, Сербія переможе”.

У неділю сербський політик Володимир Джукович написав у Twitter, що “Мені все здається, що Сербія буде змушена почати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися”.

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство.

Угода між Сербією та Косовом передбачає тимчасове – терміном на 5 років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести.

Цього разу Косово має намір добитися свого – від 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки втрачають чинність.

Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. Президент Сербії Александер Вучич  навіть натякає на можливе військове вирішення конфлікту.  За його словами, якщо Приштина “наважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів, Сербія переможе”.

Втім, це означатиме виклик миротворцям KFOR, а відповідно – оголошення війни НАТО.

Нагадаємо, ворог переміщує окремі підрозділи зі Словʼянського на Запорізький напрямок, а також має частковий успіх в районі Авдіївки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE