Politerno > Україна і світ > Ми допоможемо Україні відновитися, міста вже надсилають пропозиції проєктів із реконструкції, – віцепрезидентка ЄІБ

Ми допоможемо Україні відновитися, міста вже надсилають пропозиції проєктів із реконструкції, – віцепрезидентка ЄІБ

  • 12 Жовтня, 2022
  • 374 Переглядів
  • 0
Тереза Червінська

Україна отримає безпрецедентну підтримку для відновлення країни, і західні партнери вже ведуть роботу зі створення фінансового механізму та акумуляції проєктів відбудови українських міст та інфраструктури.

Про це розповіла віцепрезидентка Європейського інвестиційного банку Тереза Червінська в інтерв’ю ZN.UA.

"Ми допомогли Україні відновитися після 2014 року і будемо робити це знову ... Збитки, завдані інфраструктурі України, і потреби країни колосальні", - наголосила Тереза Червінська.

"Після закінчення війни відбудова України стане глобальним викликом безпрецедентного масштабу, якого не було в Європі з кінця Другої світової війни", - додала вона.

За словами Червінської, витрати не тільки охоплюватимуть відновлення фізичних активів, зокрема, інфраструктури, а також будуть включати бюджетну підтримку країни. І тут ідеться про сотні мільярдів євро.

Вже ведеться тісна співпраця з міністерствами та муніципалітетами України для реконструкції того, у чому є гостра потреба: шкіл, лікарень, житла для внутрішньо переміщених осіб, доріг, залізниці тощо.

"Наприклад, у мене була дуже плідна зустріч з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим у Києві, де ми обговорювали потреби України у сфері транспорту та зв’язку. Мене вразив рівень підготовки та бачення, який виявили міністр і його команда. Протягом кількох хвилин нам представили набір дуже продуманих проєктних пропозицій, які ми з нетерпінням чекаємо на розгляд", - зазначила вона.

Крім того, в Україні нарощуватимуть проєкти енергоефективності, енергетичної безпеки та диверсифікації енергопостачання.

"Якщо ми зробимо правильний вибір, то зможемо перетворити виклики на можливості. У ЄІБ ми розробляємо амбітну відповідь, щоб допомогти зменшити залежність від російського викопного палива та прискорити перехід до "зеленої" економіки. Я переконана, що ми можемо і маємо робити й те, й інше. Зменшення споживання викопного палива з викидами вуглецю та прискорення декарбонізації нашої економіки через інвестування в інноваційні, "зелені" та цифрові технології зміцнять енергетичну безпеку та стратегічну автономію Європи", - наголосила віцепрезидентка ЄІБ.

Вона також розповіла, що вже ведеться акумуляція проєктів з відновлення міст України.

"Міста по всій Україні надсилають пропозиції проєктів із реконструкції в межах нашої "Програми з відновлення України", яку ми втілюємо спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй", - зазначила Тереза Червінська.

"Ми отримали понад тисячу заявок, і їхня кількість продовжує зростати. Ми плануємо оголосити ще додаткові конкурси на відбір проєктів такого формату. Наприкінці вересня я мала плідну зустріч із міністром Олексієм Чернишовим у Києві, де ми обговорювали майбутні кроки в цьому напрямі. Маю сказати, що я вражена готовністю українського уряду до відновлення країни", - розповіла віцепрезидентка ЄІБ.

Ключові реформи у сферах боротьби з корупцією, адміністративної спроможності, верховенства права та незалежності судової системи також необхідні та будуть проведені.

"Це дуже і дуже важливо не тільки для обсягу підтримки Заходу, а й для українського народу", - зазначила Тереза Червінська.

ЄІБ готовий вже  розпочати розширені консультації з українськими партнерами щодо визначення пріоритетних проєктів та інвестиційних програм на 2023 рік, враховуючи потреби країни й конкретні обмеження, пов’язані з реалізацією проєктів.

З іншого боку, ЄІБ уже працює з Європейською комісією, іншими партнерами в Team Europe та на міжнародному рівні над створенням нового фінансового інструменту, щоб стимулювати відновлення України та водночас прискорити вступ країни до ЄС.

"Цей інструмент має підтримати Україну у відбудові й створенні розумної та сталої інфраструктури, відновленні економіки й інвестуванні в людський капітал через надання кредитів, гарантій, власного капіталу та технічної допомоги. Все це для підтримки як державного, так і приватного секторів. Ми вважаємо, що це довгострокове стале рішення. Крім того, ми працюємо над пошуком коротко- або середньострокового рішення, щоб допомогти Україні задовольнити її найбільш нагальні інвестиційні потреби, поки це довгострокове рішення не буде впроваджено", - розповіла Тереза Червінська.

За її словами, трастовий фонд був би корисним інструментом, проте говорити про конкретні правові рішення поки зарано.

"Пріоритети України змінюються щодня, оскільки змінюється ситуація на передовій. Війна внесла кардинальні зміни у функціонування України. Відбудова критичної інфраструктури, підтримка ключових транспортних зв’язків, надання тимчасового житла внутрішньо переміщеним особам і ремонт громадських будівель, включно зі школами та лікарнями, стали нагальними. Як я вже зазначала, ЄІБ надав більш як 1,7 мільярда євро на підтримку України для задоволення цих потреб", - зазначила вона.

"Наша підтримка також адаптується до ситуації. Зараз ми працюємо з нашими партнерами в Україні, з Team Europe та на міжнародному рівні, щоб визначити найефективніші шляхи надання нових довгострокових кредитів, забезпечення макроекономічної стабільності країни, стабільності місцевої фінансової системи та створення нових фінансових інструментів для відновлення. А також розглядаємо можливість посилення нашої консультативної та технічної підтримки, щоб Україна могла готувати більше проєктів", - додала віцепрезидентка ЄІБ.

Нагадаємо, уранці 12 жовтня підрозділи Повітряних сил за 18 хвилин збили щонайменше 4 ударних вертольоти росіян.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE