Politerno > Україна і світ > 143 країни із 193 учасників: Генасамблея ООН засудила спробу анексії Росією територій України

143 країни із 193 учасників: Генасамблея ООН засудила спробу анексії Росією територій України

  • 13 Жовтня, 2022
  • 383 Переглядів
  • 0

У середу, 12 жовтня, Генеральна асамблея ООН підтримала проєкт резолюції, що засуджує незаконні спроби анексії Росією територій України. Резолюція утверджує підтримку цілісності України.

Генеральна Асамблея ООН опублікувала текст резолюції, якою засудила організацію Росією незаконних “референдумів” та анексію низки окупованих територій України.

Резолюцію підтримали 143 країни із 193 учасників, п’ять виступили проти, 35 утрималися.

Проти голосували Білорусь, КНДР, Нікарагуа, Росія і Сирія.

 

У тексті резолюції сказано, що Донецька, Херсонська, Луганська і Запорізька області частково перебувають під тимчасовим військовим контролем Росії внаслідок агресії та порушення суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України, а «рішення» Росії про їхній статус не відповідають принципам Статуту ООН.

Згідно з резолюцією, Генасамблея "підтверджує свою прихильність до суверенітету, незалежності, єдності і територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі територіальних вод".

"Генасамблея засуджує організацію Російською Федерацією незаконних т.зв. "референдумів" у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України і спробу незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, після проведення зазначених вище "референдумів", – йдеться у документі.

Генасамблея заявляє про "неправомірні дії Російської Федерації щодо незаконних так званих "референдумів", проведених з 23 по 27 вересня 2022 року у деяких частинах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, які частково є або перебували під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, а подальші спроби незаконної анексії цих регіонів не мають юридичної сили за міжнародним правом і не є підставою для зміни статусу цих областей України".

Резолюція "закликає всі держави, міжнародні організації та Організацію Об'єднаних Націй не визнавати зміни Російською Федерацією статусу Донецької, Херсонської, Луганської або Запорізької областей України й утримуватися від будь-яких дій чи угод, які можуть бути витлумачені як визнання будь-якого такого зміненого статусу".

Також Генасамблея "вимагає, щоб Російська Федерація негайно і беззастережно скасувала свої рішення від 21 лютого та 29 вересня 2022 року, що стосуються статусу окремих районів Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, оскільки вони є порушенням територіальної цілісності і суверенітету України, а також Статуту Організації Об'єднаних Націй, і негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України у межах її міжнародно визнаних кордонів".

Водночас Генасамблея "вітає зусилля Організації Об'єднаних Націй, держав-членів і гуманітарних організацій як реагування на гуманітарну кризу і кризу з біженцями", а також "висловлює шанування та свою рішучу підтримку продовжуваним зусиллям генерального секретаря та держав-членів і закликає держави-члени і міжнародні організації, включаючи Організацію з безпеки і співробітництва в Європі та інші міжнародні і регіональні організації, підтримати деескалацію ситуації, що склалася, і мирне врегулювання конфлікту шляхом політичного діалогу, переговорів, посередництва та інших мирних засобів за умови дотримання суверенітету і територіальної цілісності України у межах її міжнародної визнаних кордонів і відповідно до принципів Статуту".

Нагадаємо, заступник секретаря Ради безпеки РФ Александр Венедиктов заявив, що вступ України до НАТО може привести світ до Третьої світової війни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE