Politerno > Україна і світ > ОП в особі Тимошенка конфліктує з урядом та забудовниками у питанні відновлення житла

ОП в особі Тимошенка конфліктує з урядом та забудовниками у питанні відновлення житла

  • 19 Жовтня, 2022
  • 610 Переглядів
  • 0

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко, який відповідальний від ОП за реалізацію програми відновлення житла для мешканців постраждалих регіонів, увійшов у жорсткий клінч – з одного боку з профільним міністерством Кабміну на чолі з Олексієм Чернишовим, з іншого – з будівельним лобі.

Про це з посиланням на джерела пишуть Інна Ведернікова та Георгій Могильний у матеріалі “Зруйноване відновлення. Чому українцям нікуди повертатися” для ZN.UA.

Так, куратор від ОПУ Кирило Тимошенко всі ці місяці перебуває в жорсткій конфронтації з профільним міністерством Кабміну на чолі з Олексієм Чернишовим.

“За нашою інформацією, міністр (який, схоже, не пройшов кастинг на прем’єра і найближчим часом обійме посаду голови НАК “Нафтогаз України”) довго намагався потрапити на прийом до президента зі своєю програмою відновлення. Однак був жорстко заблокований зусиллями Кирила Тимошенка, який продовжує рапортувати країні про успіхи в рамках Плану швидкого відновлення України (Fast Recovery)”, – йдеться у статті.

При цьому Тимошенко увійшов у клінч не лише з Чернишовим, а й із будівельним лобі, чиї інтереси у владі представляє голова партії СН Олена Шуляк.

“І десь там за її спиною бовваніє тінь глави ОПУ Єрмака. Весь сир-бор зчинився з бажання Банкової швидко отримати нове житло. І, як наслідок, державної пропозиції — викупити в забудовників готові квадратні метри за фіксованою ціною — 25–30 тис. грн за квадрат. Але забудовники уперлися й віддавати задешево нічого не стали. Авторитету Тимошенка надавити на гідру, яку численні українські влади формували всі 30 років незалежності, виявилося замало“, – стверджують автори статті.

Ось тільки не варто в цій історії необачно ставати на чийсь бік.

Банкова хоче диктувати умови впродовж усього процесу відновлення, вказуючи, в кого викуповувати й хто будуватиме. А забудовники разом з Оленою Шуляк, Львом Парцхаладзе et cetera — бажають ринку.

“”Як прийдуть холоди, самі приповзуть і самі по 50 тисяч за квадрат куплять”, — щось на кшталт такої тези пролунало на одному з бізнес-ланчів, де були присутні ключові гравці будівельного ринку. Проте вся проблема в тому, що, як не крути, Банкова до лобістів будівельного ринку не піде. Тому що, як ми вже казали, в неї немає грошей”, – йдеться в матеріалі.

З іншого боку, влада, могла б вибрати обхідний шлях, зробивши ставку на місцеву владу та забудовників-початківців. Які б і по 25 тисяч за квадрат, і навіть по 15 тисяч віддали своє готове чи збудували нове.

“Але тут Тимошенкові вже забракло кмітливості та здатності домовлятися задля справи й з місцевою владою, і з Кабміном”, – стверджують автори матеріалу.

На жаль, доки Банкова продовжує розбиратися із забудовниками, автоматично стримуючи від голосування законопроєкт №7198, парламент, Кабмін і Мінрегіон провалили, по суті, процес поточних і капітальних ремонтів пошкодженого житла.

Але замість того, щоб якось виправляти ситуацію й запропонувати людям реальні шляхи виходу, а не окозамилювальну іпотеку, а ту ж таки оренду сотні тисяч порожніх квартир по всій країні, влада мовчить. Чекаючи, коли публічно лусне мильна булька з обіцянок, яку продовжує надувати Банкова.

"А урядові ж, президенту та парламенту тільки й треба було, що бути чесними зі своїм стражденним, але дуже терплячим народом. Як мінімум пояснивши, що "плани Маршалла" і глобальне відновлення з новими містами та квартирами будуть після війни, коли припиняться руйнування і Захід перестане боятися давати гроші. І як максимум щодня робити те, що робити можливо, —приймати потрібні закони та ремонтувати пошкоджене на визволених територіях, відпрацювавши чіткі алгоритми взаємодії по вертикалі: Кабмін—область—громада. Максимально скоротивши бюрократичну довжину ланцюжка допомоги. Щоб наші розкидані по всьому світу люди знали, що вони в Україні комусь потрібні і за них борються. А не зливають їхні життя, будинки, майбутнє та віру на догоду байдужості й користі, списуючи все на війну", - підкреслюють автори статті.

Нагадаємо, у визволених містах на Київщині, Чернігівщині та Сумщині, де за даними Мінрегіону, було зруйновано 129 тисяч об'єктів житлового фонду, склалася критична ситуація із забезпеченням людей житлом, а в окремих містах взагалі визріває соціальний бунт.

З квітня місяця профільний комітет ВР з питань економічного розвитку ще жодного разу навіть не зробив спробу розглянути на своєму засіданні законопроєкт №7198, який був ухвалений в першому читанні на самому початку квітня, та був покликаний зняти спірні питання щодо процедури швидкої допомоги власникам пошкодженого житла.

Законопроєктом особисто займається голова профільного комітету ВР Дмитро Наталуха. Але проєкт фактично "похований" зусиллями промислового лобі в парламенті, яке внесло до проєкт понад 700, здебільшого технічних, правок.

Нагадаємо, російські окупанти поцілили ракетою у Бурштинську теплоелектростанцію, що в Івано-Франківській області.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE