Politerno > Україна і світ > Є все більше доказів воєнних злочинів РФ, в ООН назвали кількість жертв серед цивільного населення

Є все більше доказів воєнних злочинів РФ, в ООН назвали кількість жертв серед цивільного населення

  • 22 Листопада, 2022
  • 542 Переглядів
  • 0

З 24 лютого до 20 листопада Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 16 784 жертви серед українського цивільного населення: 6 595 загиблих та 10 189 поранених. Є багато доказів систематичних воєнних злочинів в Україні, де були розгорнуті війська РФ.

Про це йдеться у звіті УВКПЛ.

«Загалом 6 595 загиблих (2 575 чоловіків, 1 767 жінок, 172 дівчинки та 206 хлопчиків, а також 37 дітей та 1 838 дорослих, стать яких поки що не встановлено)», - зазначається у звіті.

Також, за даними ООН, з початку війни в Україні 10 189 мирних жителів отримали поранення (2 212 чоловіків, 1 579 жінок, 211 дівчат і 299 хлопців, а також 245 дітей і 5 643 дорослих, стать яких наразі не встановлено).

Зокрема, у Донецькій і Луганській областях 9 277 постраждалих (3 939 загиблих і 5 338 поранених).

На території, яка контролюється урядом України: 7 305 постраждалих (3 490 загиблих і 3 815 поранених), а на території, тимчасово окупованій РФ постраждали 1 972 людини (449 загиблих та 1 523 поранених).

«В інших регіонах України (м. Київ, а також Черкаська, Чернігівська, Івано-Франківська, Харківська, Херсонська, Кіровоградська, Київська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Запорізька, Дніпропетровська, Хмельницька, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Вінницька, Волинська та Житомирська області), які на момент втрат перебували під контролем уряду України 7 507 жертв (2 656 загиблих і 4 851 поранений)», - заявили в ООН.

Зазначається, що більшість зафіксованих жертв серед цивільного населення були спричинені застосуванням зброї вибухової дії з великим радіусом ураження, у тому числі обстрілами з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет та повітряними ударами.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри є значно вищими, оскільки надходження інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, і багато повідомлень все ще чекають на підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), звідки надходять повідомлення про численні жертви серед цивільного населення.

Як заявила посол з особливих доручень у справах глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США Бет Ван Шак, кількість доказів скоєних у кожному регіоні України, де були розгорнуті російські сили, системних військових злочинів, збільшується.

"Це включає навмисні, невибіркові та непропорційні напади на цивільне населення та елементи цивільної інфраструктури, жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими та спроби приховати ці злочини, повідомлення про страти, тортури та сексуальне насильство", - сказала Бет Ван Шаак.

Вона також прокоментувала звинувачення Росії у навмисному завдання ударів по цивільній інфраструктурі України з метою залишити мирне населення без електрики та тепла  - це дії, що прирівнюються до воєнного злочину.

За її словами, важко визначити, чи є окремі удари воєнними злочинами, оскільки "кожен окремий удар необхідно оцінювати з точки зору того, чи були поблизу військові об'єкти, чи це були суто цивільні об'єкти, а тому це є послідовною схемою нападів на цивільні елементи".

Ван Шаак також наголосила на побудові Росією великої транснаціональної інфраструктури фільтраційних операцій, яких зазнали тисячі громадян України, що є порушенням міжнародного права.

"Є переконливі звіти про фізичне та психологічне насильство, у тому числі позасудові страти в рамках операцій, а також про насильницьке переміщення та депортацію, у тому числі тисяч українських дітей, які були викрадені та насильно усиновлені сім'ями в Росії", - сказала вона.

Нагадаємо, у Бєлгородській області Росії будують оборонну “засічну лінію”, а також готуються до можливого “нападу” з боку України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE