Politerno > Україна і світ > Баскетболістку Грайнер на торговця зброєю Бута: стали відомі подробиці обміну ув’язненими між США та РФ

Баскетболістку Грайнер на торговця зброєю Бута: стали відомі подробиці обміну ув’язненими між США та РФ

  • 10 Грудня, 2022
  • 438 Переглядів
  • 0

США погодилися обміняти росіянина Віктора Бута, який відбуває 25-річний термін в американській в’язниці за торгівлю зброєю, на баскетболістку Брітні Грайнер.

Відомо, що 8 грудня американська зірка WNBA Бріттні Грінер була звільнена з-під варти в Росії в обмін на засудженого російського торговця зброєю Віктора Бута на прізвисько Торговець Смертю – колишнього підполковника радянської армії, який відбував 25-річний тюремний термін у США за звинуваченням у США з метою вбивства американців, придбання та експорт зенітних ракет та надання матеріальної підтримки терористичній організації. Бут вже знаходиться на території Росії.

Журналіст CNN Кевін Ліптак із прес-пулу Білого дому у п’ятницю, 9 грудня, виклав у Twitter офіційний документ про помилування президентом США Джо Байденом російського торговця зброєю Віктора Бута.

Звільнення Бута було оформлене як президентське помилування, яке може бути відкликане за порушення Бутом будь-якої із зазначених у документі умов.

Зокрема, Бут не може під страхом відкликання помилування отримувати будь-які відрахування та гонорари від видань та фільмів, в яких використана його історія (Бут був прототипом центрального персонажа фільму Збройовий барон (Lord of War, 2005), якого зіграв Ніколайс Кейдж ).

Помилування Бута буде відкликано також, якщо він спробує в’їхати до США, вчинити нові злочини проти США або порушити закони США, вимагати будь-яких компенсацій від США і висувати будь-які претензії до США, їхніх інститутів та офіційних осіб.

Попри те, що більшість американських політиків та військових вітали повернення своєї співвітчизниці додому, деякі з них висловили занепокоєння, що після виходу на свободу Бут знову візьметься за старе і повернеться до торгівлі зброєю.

Серед тих, хто вважає обмін Бута на Грінер небезпечним, зокрема, голова Комітету із закордонних справ Сенату від Демократичної партії Боб Менендес. Він назвав угоду “нерівноцінною”, оскільки вихід російського торговця зброєю несе глобальну небезпеку для міжнародної спільноти. Політик зазначив, що громадяни США повинні розуміти небезпеку подорожей до таких країн, як Росія, натякаючи на ситуацію звільненої Грінер.

“Ми не можемо ігнорувати те, що звільнення Бута є глибоко тривожним рішенням. Нам слід припинити запрошувати диктаторські та шахрайські режими використовувати американців за кордоном як розмінну монету, і ми повинні спробувати краще заохочувати американських громадян не їздити до таких місць, як Росія, де вони є основною мішенню для такого роду незаконного затримання”, – сказав Менендес.

Позицію сенатора, за інформацією джерела, розділяють і деякі високопосадовці Пентагону, які майже впевнені, що Бут знову повернеться до торгівлі зброєю.

 «Я думаю, є побоювання, що він повернеться до тієї ж роботи, що і в минулому», – заявив журналістам високопоставлений представник міністерства оборони після звільнення Бута з-під варти в США.

Бут вважається найактивнішим торговцем зброєю за останні десятиліття, що розпалював конфлікти в Африці та за її межами. Він відбував 25-річний термін ув’язнення в США за звинуваченням у змові з метою вбивства американців, придбанні та експорті зенітних ракет та наданні матеріальної підтримки терористичній організації.

Чиновник сказав, що Пентагон продовжить роботу зі своїми партнерами в Африці, щоб зрозуміти поточні фактори ризику міжнародної торгівлі зброєю.

«Є ряд дійових осіб, які мають вплив у російській олігархії, – сказав чиновник. – Ми продовжимо працювати з африканськими партнерами, щоб вони розуміли ризики та загрози стосовно людей та організацій, з якими вони працюють», – додав чиновник.

Хто такий Віктор Бут

Колишнього офіцера радянських ВПС Віктора Бута екстрадували з Таїланду до США в 2010 році після спецоперації Агентства США із боротьби з наркотиками (DEA).

Бут - один із найбільш відомих торговців зброєю, його "подвиги" надихнули голлівудські фільми, які дали йому прізвиська "торговець смертю" та "збройовий барон".

Його засудили до 25 років ув'язнення після того, як його визнали винним у змові з метою вбивства американців та офіційних осіб США, постачанні зенітних ракет і пособництві терористичній організації.

Він стверджував, що він просто підприємець із законним міжнародним транспортним бізнесом, неправомірно звинувачений у спробі озброїти південноамериканських повстанців - жертв політичних махінацій США.

Але суд присяжних у Нью-Йорку не повірив його історії.

Справа Брітні Грайнер

Грайнер заарештували у підмосковному аеропорту в лютому, коли в її сумці знайшли картриджі, що містили медичну марихуану.

Вона сказала, що зробила "чесну помилку", але на початку листопада програла апеляцію на вирок, і деякий час було незрозуміло, куди її відправили відбувати дев'ятирічний термін.

Її утримували у жіночій виправній колонії ІК-2 у віддаленому селі Явас у Мордовії, за 500 км на південний схід від столиці.

У російській колонії перебуває ще один громадян США, переговори про обмін якого, за даними ЗМІ, ведуть Росія та США. Це колишній морський піхотинець Пол Вілан, засуджений до 16 років колонії за звинуваченням у шпигунстві.

Вілан, засуджений як американський шпигун, відбуває термін у російському виправно-трудовому таборі.


Це вже другий з початку року обмін ув'язненими між США та РФ - у квітні на батьківщину повернувся російський льотчик Олександр Ярошенко, який провів у американській в'язниці понад 10 років. Він був заарештований за підозрою в торгівлі наркотиками та передачі грошей ліворадикальному повстанському угрупованню. Його обміняли на Тревора Ріда, засудженого у 2020 році за напад на поліцейського у Москві. 

Нагадаємо, на супутникових знімках Planet Labs журналісти вирахували 10 діючих військових аеродромів та два авіазаводи в окупованому Росією Криму.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE