Politerno > Україна і світ > Мінфін США викрив директора Музею Фаберже – допомогав олігарху Вексельбергу обходити санкції

Мінфін США викрив директора Музею Фаберже – допомогав олігарху Вексельбергу обходити санкції

  • 8 Лютого, 2023
  • 521 Переглядів
  • 0

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення проти російського бізнесмена Володимира Воронченка, друга та ділового партнера наближеного до президента РФ Володимира Путіна мільярдера Віктора Вексельберга.

За заявою американського відомства, Воронченко брав участь у підпільній схемі, яка дозволяла Вексельбергу зберегти своє нерухоме майно у США і розпоряджатися ним в обхід накладених на нього санкцій.

Як стверджується в документі, Воронченко оплачував за Вексельберга витрати на утримання його майна, витративши на це близько чотирьох мільйонів доларів, а два обʼєкти, які належать Вексельбергу, намагався продати від свого імені. У цій схемі використовувалися підставні компанії.

Крім звинувачень у змові з метою обходу санкцій та відмиванні грошей, Воронченко звинувачується також у неповазі до суду: повістка до суду для надання пояснень була вручена йому ще у травні 2022 року, проте він не зʼявився до суду, а полетів зі США, де жив, у Дубай та до Москви. У разі визнання бізнесмена винним йому може загрожувати до 20 років увʼязнення за кожним з перших двох звинувачень.

Два тижні тому в Іспанії було заарештовано ще одного помічника Віктора Вексельберга, британського громадянина Річарда Мастерса. Слідчі вважають, що він мав вивести з-під санкцій яхту Вексельберга. Його також звинувачують у відмиванні грошей.

Володимир Воронченко – багаторічний діловий партнер Віктора Вексельберга. Він очолює заснований Вексельбергом культурний фонд «Звʼязок часів» і є директором Музею Фаберже в Санкт-Петербурзі, створеного цим фондом. Частину експозиції музею складають предмети із колекції Вексельберга.

Віктор Вексельберг – один із найбагатших олігархів Росії, Forbes оцінює його статки в 5,5 мільярда доларів. Вексельберг перебуває під санкціями США із 2018 року. Після російського вторгнення в Україну США та Велика Британія запровадили проти нього додаткові обмеження – у тому числі й арешт його майна, включно з яхтою.

Статки найбагатших російських бізнесменів із початку року скоротилися приблизно на $83,4 млрд. Найбільше серед росіян втратив голова ради директорів компанії “Російський алюміній” Віктор Вексельберг. Його статки скоротилися на $11,2 млрд – до $7,32.

Нагадаємо, українська авіація протягом минулої доби завдала 24 удари по позиціях окупантів, артилеристи та ракетники уразили два пункти управління РФ, а також склади з боєприпасами та пально-мастильними матеріалами.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE