Politerno > Україна і світ > Картопля по 22 грн за кг, та капуста по 36: Шабунін запитує, що це – корупція чи некомпетентність?

Картопля по 22 грн за кг, та капуста по 36: Шабунін запитує, що це – корупція чи некомпетентність?

  • 17 Лютого, 2023
  • 609 Переглядів
  • 0
Резніков

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що якщо до закупівельних скандалів в Міноборони призвела не корупція, а некомпетентність – то ЗСУ від цього не легше.

Про це активіст написав на своїй сторінці у facebook.

“На графіках ви бачите різницю між закупівельними цінами Міноборони і реальним ринком. Дані оприлюднила голова антикоркомітету ВРУ. https://bit.ly/411yPZc.

Про картоплю по 22 грн за кг, коли в магазині — по 9, вже писав (https://bit.ly/3Ii82kk). З нового — цікавим є графік з капустою по 36 грн за кг, коли в магазині — по 13.

Значна різниця між цінами на ринку і в договорах Міноборони є і серед інших продуктів: самі перевірте їх документи — https://bit.ly/3jTIsbO“, – пише Шабунін.

Він посилається на допис народної депутатки з фракція «Слуга народу» Анастасії Радіної, яка повідомила, що після повторного запиту Міністерство оборони таки надало інформацію про ціни, за якими протягом 2022 року закуповували харчування для військових і не тільки.

“Бачимо, що проблеми є. Ціни на базові продукти харчування у закупівлях Міноборони “стрибнули” ще восени 2022 року.

Для прикладу я обрала ціни з каталогів за кілограм найбільш поширених овочів — картоплі і капусти — і наклала на них ціни на такі ж картоплю і капусту за даними Держстату за 2022 рік (https://bit.ly/3K6L9l3). Результат ви бачите на графіку.

З початку осені ціни на картоплю і капусту в каталогах Міноборони значно, подекуди удвічі, відрізняються від середніх споживчих цін на ці ж овочі за даними Держстату. У перші місяці повномаштабного вторгнення ціни на картоплю і капусту з каталогів Міноборони подекуди були в кілька разів нижчими, аніж ціни на ці ж овочі у каталогах, датованих осінню — після збору врожаю, коли на ринку ціна на них найнижча”, – написала нардепка.

Своєю чергою, Шабунін, продовжуючи тему високих цін на продукти від Міноборони, запитує: “Припустимо, що це не корупція, а некомпетентність чи неспроможність. ЗСУ від цього не сильно легше.

Я змушений повторитися. Закупівлі (і не тільки) в Міноборони породять ще багато публічних скандалів і щодо корупції, і щодо некомпетентності.

А в захисників Резнікова хочу запитати наступне: ок, ви не вірите в корупцію (ваше право). А некомпетентність/неспроможність міністра оборони під час війни – для вас це ок?

Ви правда вірите, що рішення про міжнародні поставки зброї залежать від міністра, неспроможного організувати закупку картоплі і капусти? Серйозно?” – зазначає громадський діяч.

Шабунін стверджує, що поки єдиний крок, який вирішує питання прозорості цін на продукти для військових – законопроект №8381 – https://bit.ly/3XDzI7n.

“За його розробку варто дякувати антикорупційному комітету ВРУ, а також експертам, серед яких і ЦПК. Але, на жаль, ніяк не Міноборони”, – пише активіст.

Раніше він повідомляв, що Міноборони відмовилося надати антикорупційному комітету ВРУ докази зниження цін на скандальній закупівлі.

За його словвами, міністр оборони Резніков зобовʼязався виправати ціни до кінця січня. “Протягом цього тижня ми плануємо зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі”, – заявляв Резніков.

Але вже 10-го лютого міністр відмовився надати такі угоди на офіційний запит голови антикоркомітету ВРУ, відповівши, що зробить це виключно: “… за умови обґрунтування необхідності опрацювання питань, пов’язаних з депутатською діяльністю”. https://bit.ly/3E26Ajj

Шабунін надав посилання на сам документ – відповідь МО голові антикоркомітету: https://bit.ly/3jQdHVk

При цьому, за словами Шабуніна, раніше Резіков, гасячи скандал, навіть “загравав з депутатами”: «Перебуваючи на публічній службі, я завжди з повагою ставився до різних форм парламентського контролю». https://bit.ly/3IhBerG

“Але повернемось до обіцянки міністра оборони виправити ціни в скандальній закупівлі продуктів.

Головне питання на сьогодні: то чи знизив Резніков захмарні ціни? Наприклад, на картоплю, яка в контракті йшла по 22 грн за кг (в Сільпо – 8 грн).

Відмова надати нібито виправлений контракт (навіть Голові антикоркомітету ВРУ!) наштовхує на підозру, що або нічого там не виправлено, або ціни все ще вище реальних https://bit.ly/3Ii82kk.

Проте я оптиміст і думаю, що через скандал захмарні ціни в контракті все одно доведеться суттєво знизит. Але тоді вийде, що у підписаній Міноборони угоді ціни таки були завищені.

А це значить, що Резнікову треба буде вибачитися за наклеп перед Дзеркалом Тижня, Юрієм Ніколовим і ЦПК.

Нагадаю, міністр оборони стверджував, що наші питання до тієї закупівлі – це “безпідставні звинувачення для блокування поставок зброї”. https://bit.ly/3YpnUag“, – підкреслив Шабунін.


Нагадаємо, російський шпигун, якого затримала розвідка Німеччини, виявився більш небезпечним, ніж вважалося досі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE