Politerno > Україна і світ > У Гаазі запрацює Міжнародний реєстр збитків від війни РФ проти України

У Гаазі запрацює Міжнародний реєстр збитків від війни РФ проти України

  • 17 Лютого, 2023
  • 344 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 17 лютого, уряд Нідерландів схвалив рішення про створення Міжнародного реєстру збитків на території міста Гаага.

Організація прийматиме позови про відшкодування збитків, завданих вторгненням російських військ на територію України, пише голландське видання Reformatorisch Dagblad.

“Російське вторгнення в Україну спричинило величезні руйнування, і позови про відшкодування збитків можуть бути подані цього року до нової організації, створеної в Гаазі. Кабмін дав згоду на це”, – йдеться в повідомленні.

Керівник офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що це рішення є дуже важливим, оскільки дозволить створити перший компонент компенсаційного механізму, який потім змусить РФ заплатити за воєнні злочини проти нашої держави.

Також стало відомо, що в липні 2023 року в Гаазі також запрацює Міжнародний центр з розслідування злочину агресії Росії проти нашої держави.

“Щодо воєнних злочинів уже багато країн розпочали свої розслідування, але також ми працюємо над злочином агресії і тим, щоб запрацював міжнародний центр із переслідування злочину агресії проти України в Гаазі”, – зазначив представник Європейської комісії.

За його словами, діяльність структури буде об’єднана із зусиллями спільної слідчої групи шести держав та України.

Метою роботи міжнародного центра стане збір і збереження доказів для майбутніх судових справ. Також буде створено спеціальну базу даних, яка “скоро почне функціонувати”.

Рейндерс пояснив, що процес збору доказів дуже важливий для їх подальшої передачі в суд. “Ми шукаємо найкращі шляхи для організації трибуналу на підставі зібраних доказів”, – додав він.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань відмовляється повідомити, чи оголосило підозру в.о. голови податкової служби Києва Оксані Датій, про “викриття” корупції якої силовики заявляли раніше. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE