Politerno > Україна і світ > Польща просить згоди Німеччини на передачу Україні МіГ-29 – Берлін хоче ухвалити швидке рішення

Польща просить згоди Німеччини на передачу Україні МіГ-29 – Берлін хоче ухвалити швидке рішення

  • 13 Квітня, 2023
  • 573 Переглядів
  • 0

Польща надіслала Німеччині офіційний запит щодо передачі Україні винищувачів МіГ-29 з колишньої Німецької демократичної республіки.

Як пише “Європейська правда”, про це з посиланням на джерела в уряді повідомляє dpa.

Йдеться про винищувачі, які в роки “холодної війни” були на озброєнні в НДР і перейшли у спадок Бундесверу, а у 2002 році Німеччина продала їх Польщі. 

Тоді Варшаві продали 23 апарати. Радник президента Польщі Яцек Сєвєра наприкінці березня казав, що у польських повітряних сил залишається на озброєнні близько дюжини з них. 

Оскільки практично у всіх німецьких контрактах на продаж зброї прописано, що подальша передача чи перепродаж вимагає погодження Берліна, Польща має отримати згоду Німеччини, щоб передати винищувачі Україні.

Про яку кількість літаків йдеться у запиті – не уточнюють. 

Берлін хоче вже цього четверга вирішити, чи погодиться він надати дозвіл Польщі, аби та передала винищувачі радянського виробництва МіГ-29 із запасів Східної Німеччини Україні, повідомило німецьке агентство DPA з посиланням на відповідну заяву глави Міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса. 

“Уряд Німеччини хоче вирішити цього четверга, чи дасть він згоду Польщі на поставку винищувачів МіГ-29 радянського виробництва в Україну, заявив міністр оборони Борис Пісторіус”, – йдеться у повідомленні агентства. 

Цю заяву міністр зробив в кулуарах візиту до німецьких солдатів у Малі, стверджує агентство.

Йдеться про винищувачі МіГ-29 зі старих запасів Німецької демократичної республіки, які Німеччина колись продала Польщі. 

Нагадаємо, Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію виплатити $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” у Криму, починаючи з 2014 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE