Politerno > Україна і світ > Група щодо створення спецтрибуналу за злочин агресії РФ налічує вже 34 країни – МЗС

Група щодо створення спецтрибуналу за злочин агресії РФ налічує вже 34 країни – МЗС

  • 15 Квітня, 2023
  • 528 Переглядів
  • 0
Путін - Гітлер

Кількість країн-учасниць групи, що працює над створенням спецтрибуналу щодо російського злочину агресії, зросла до 34.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба розповів, що до групи приєднується ще одна країна – Коста-Ріка. 

“Під час нашої телефонної розмови міністр закордонних справ Арнольдо Тіноко повідомив мені, що Коста-Ріка вирішила приєднатися до Core Group щодо спецтрибуналу за злочин агресії проти України – збільшуючи загальну кількість країн до 34”, – зазначив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, рішення про те, як саме буде виглядати трибунал щодо російського злочину агресії, ще не прийняте, поки продовжують розглядатися три різних варіанти.

– створення спецтрибуналу за угодою України з Організацією Об’єднаних Націй, яку генсек ООН підпише на виконання попередньо прийнятої резолюції Генасамблеї;

– багатосторонній договір про створення трибуналу між Україною і зацікавленими державами;

– так званий “гібридний”, або інтернаціоналізований трибунал.

Як пояснив посол з особливих доручень у МЗС, головний представник України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ Антон Кориневич, що у разі “гібридного” трибуналу він буде створений у рамках правової системи України. 

“Але в усьому іншому цей підхід гнучкий. Цей суд може бути створений в Україні, в Гаазі, або в будь-якому іншому місці в Європі; там можуть бути українські судді та прокурори, або міжнародні, або змішаний склад”, – зазначає він. 

За його словами, для України найкращий варіант – не гібридний, а “максимально міжнародний” трибунал, який діятиме від імені міжнародного співтовариства. 

“Утім, наразі вибір не зроблений на користь жодного зі сценаріїв. І у підсумку для нас головне – щоби був створений трибунал, який судитиме російських топ-посадовців за злочин агресії”, – наголосив Антон Кориневич.

Нагадаємо, ватажок терористичної організації “ПВК Вагнер” Євген Пригожин радить російській владі оголосити про закінчення так званої “СВО” і сконцентруватися на тому, щоб закріпитися на окупованих територіях України. У підсумку Пригожин вважає, що найкращим сценарієм для Росії буде великий бій з Україною. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE