Politerno > Тернопільщина > “Забетонували Дальній пляж”. Черговий улюбленець Надала допоміг “освоїти” більше ніж мільйон євро

“Забетонували Дальній пляж”. Черговий улюбленець Надала допоміг “освоїти” більше ніж мільйон євро

  • 17 Травня, 2023
  • 15866 Переглядів
  • 0

Тернополяни активно обговорюють у мережі будівництво «відпочинково-рекреаційної зони» на Дальньому пляжі. М’яко кажучи, не так собі уявляли жителі Файного оновлене улюблене місце для засмаги. Та й не так свого часу презентували відпочинкову зону на Чумацькій у Тернопільській міській раді.

Ще у 2017 році влада Тернополя обіцяла облаштувати улюблене місце для літнього відпочинку тернополян, поділившись зі ЗМІ яскравими зображеннями проєкту. Зокрема, на наступний 2018 рік на Чумаціькій планувалося облаштувати штучний пляж, водні гірки, спортивні майданчики, роздягальні та душові. Зробити обіцяли й реконструкцію причалу, до якого від пляжу вестиме пішохідна доріжка, розчищена частина водного плеса.

«Цього року розпочати роботи ще не можемо, бо чекаємо на грант. Нещодавно проект щодо облаштування міського пляжу пройшов перший з двох етапів відбору на фінансування з Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва. Для реалізації цього проекту місто претендує на кошти у розмірі 1 мільйон 250 тисяч євро. Якщо все таки  не зможемо отримати цей грант, то будемо старатись зробити пляж за бюджетні кошти. Пляж має великий потенціал, залишилось просто привести його до ладу», – зазначив тоді у коментарі для «20 хвилин» заступник міського голови Владислав Стемковський.

Більш того, за словами начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міськради Олега Соколовського, підприємець хотів зробити штучний пляж, щоб територія пляжу включно з водою була закрита понтонами – плаваючими конструкціями. Втім додав, що ця ідея обговорюється.

Земельну ділянку Дальнього пляжу площею три з половиною гектари, яка відноситься до рекреаційної зони, передали у постійне користування управлінню того ж Соколовського на засіданні сесії міськради 4 квітня 2017 року. Жодних конкурсів щодо проєкту «відпочинкової зони» не оголошувалася.

Про долю згаданого Стемковським гранту нічого не відомо, але 17 листопада 2021 року був оголошений тендер на «Влаштування – реконструкція відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу по вул. Чумацькій в м. Тернополі» із очікуваною вартістю  49 147 774 гривень за рахунок бюджету Тернопільської міської територіальної громади. У конкурсі взяли участь дві компанії –ТОВ «КРАЇНА БУДСЕРВІС» та ТОВ «БУДМОНТАЖСЕРВІС I».

ТОВ «Країна Будсервіс» очікувано перемогла із ціновою пропозицією 42 617 182.

Якщо з ТОВ «БУДМОНТА­ЖСЕРВІС I» усе зрозуміло, це не тернопільська фірма і, скоріше за все, виступала фіктивним конкурентом ТОВ «КРАЇНА БУДСЕРВІС». То з останньою не все так просто.

ТОВ «КРАЇНА БУДСЕРВІС» належить улюбленцю Тернопільської міської ради, випускнику Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола та Київського національного університету імені Тараса Шевченка Кіцану Володимиру Андрійовичу.

Не так давно про компанію 23-річного тернополянина писало чимало ЗМІ. Справа у тім, що Тернопiльська мiськрада віддала фірмі Кіцану 24,7 мільйона гривень на ремонт i благоустрiй мiжквартальних дорiг в районі Схiдного та Центрального масивів. Створена менше трьох рокiв тому компанiя уже отримала пiдрядiв майже на 400 млн грн.

На своїй сторінці у Фейсбуці молодий чоловік написав: “Іноді ми навіть не помічаємо, що наші мрії збуваються. Нам завжди всього мало”.

ТОВ «Країна Будсервiс» була зареєстрована у 2018 роцi у Марiуполi. У груднi 2020 року компанiя перереєструвалася у Тернопiль i її директором та засновником став тодi 21-рiчний тернополянин Володимир Кiцану. Компанiя вiдразу ж почала успiшно працювати з бюджетними замовниками, хоча ранiше участi в державних тендерах не брала. Першим замовником «Країни Будсервiс» стало саме управлiння житлово-комунального господарства, благоустрою. Згодом «клієнтами» фірми Кіцану стали комунальні підприємства міста та області.

Частину вказаної в довідках техніки «Країна Будсервіс» орендує у ТОВ «Том-ІнвестБуд» Віталія та Василя Мазуриків, міцно пов’язаних мером Тернополя Сергієм Надалом бруківочним бізнесом, про що не раз писали тернопільські ЗМІ. Попри мільйонні підряди від мерії для власного підприємства Віталій Мазурик, згідно з довідкою про працівників, офіційно працює головним інженером «Країни Будсервіс». Можливо, це пов’язано з тим, що з 2021 року «ТОМ-Інвестбуд» попала в «чорний список» АМКУ і не може брати участь у відкритих торгах.

Інша, не менш вагома, причина «успіху» Володимира Кіцану криється у його батькові. ТОВ «Країна Будсервiс» зареєстрована у Тернополі на вулиці Микулинецька, 46. За цією адресою знаходиться відомий у місті завод «Ватра», або колишнє ВАТ «ВАТРА», яке згодом стало ТОВ «ВАТРА-УКР» і яке очолював Кіцану Андрій Лазаревич 1973 року народження – батько героя нашого матеріалу. До слова, Андрій Кіцану входить до керівного складу як ТОВ «КОРПОРАЦІЯ ВАТРА» так і ОСП «КОРПОРАЦІЯ ВАТРА». Які, звісно, теж пов’язані із заводом.

Скажімо, до експертної ради Тернопільської міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності Андрій Кіцану свого часу залучався, як начальник юридичного відділу ТОВ «ОСП «Корпорація Ватра».

Тут слід зазначити, що з Тернопільською міськрадою у Андрія Лазаревича давні і дуже теплі відносини.

Скажімо, після того, як ВАТ «Ватра» реорганізовувалась у «товку», товариство мало б звернутись в міськраду з клопотанням про переоформлення права постійного користування земельною ділянкою площею 17 га на вже згаданій нами Микулинецькый, 46. Але міська рада цього не зробила.

Більше того, відомий «господарник» Сергій Надал закривав очі на той факт, що на території «Ватри» з’явився приватний завод із виготовлення пінополістиролу, який навіть не мав дозволів на таку діяльність, після чого було розпочате кримінальне провадження за ст. 241 ККУ «Забруднення атмосферного повітря». Керівник ТОВ «Корпорація Ватра» Кіцану Андрій Лазаревич отримав припис з вимогою усунути порушення земельного законодавства у 30-денний термін. Щоправда ігнорування цих вимог не зашкодило його підприємству спокійно працювати далі.

Протести жителів кількох вулиць поблизу “Ватри” (“Терміново”)

Саме батько Володимира Кіцану Андрій Лазаревич і є «ключем» до розгадки таємниці успіху ТОВ «Країна Будсервіс» з багатомільйонними контрактами від міської ради Тернополя.

За даними держреєстру  Володимир Кіцану числиться в співзасновиках ще півдесятка фірм: ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс», ТОВ «Приватний архів», ТОВ «Будінвест Тернопілля», ТОВ «Благоустрій Тернопілля» та ТОВ «Тернохарчпром».  Свого часу Володимир Кiцану також встиг побувати членом правлiння обласної органiзацiї уже забороненої партiї «Блок Володимира Сальдо».

А тим часом тернополяни почали активно обговорювати те, що вже встигло з’явитися на Дальньому пляжі. Зокрема, фотографії реалізованого на даний час опублікував Фейсбук-паблік «Урбаністика Тернополя».

Публікацію поширили більше десяти разів, але на особистій сторінці громадського діяча Святослава Абрам’юка розгорілася палка дискусія щодо проєкту.

Зокрема, сам автор поширення та низка дописувачів критикують як сам факт початку робіт під час війни, коли кожна гривня, що називається, на рахунку, так і «забетоновану» територію парку Загребелля із великою кількістю бруківки й стандартним для нашого міста дитячим майданчиком.

Архітектори, з якими поспілкувалося Politerno, зазначають, що у рекреаційній зоні такої кількості бетону та бруківки ніхто побачити не очікував. Тут мав би з’явитися екологічно-спрямовний проєкт із залученням матеріалів з дерева. Але ж громаду ніхто не запитав, як зазначалося, конкрсу на проєкт олголошено не було.

Зокрема, користувачі запропонували варіанти, реалізовані у Латвії.

Місто Саулкрасти на узбережжі Балтійського моря 

Зазначають про це обізнані на архітектурній справі дописувачі.

А це те, що сьогодні можна побачити на Дальньому пляжі:

Звісно, зустрілися під постом Абрам’юка й схвальні відгуки, особливо від «послідовних прихильників» Сергія Надала, та все ж залишимо оцінювання відпочинкової зони жителям Тернополя.

Втім, довіримо й експертам аудит виконаних робіт на цьому об’єкті відносно кошторису, адже у багатьох фахівців уже виникають сумніви щодо відповідності ціни проєкту – більше мільйона євро – та результату на даному етапі реалізації.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE