Politerno > Тернопільщина > Скандальна добудова над архітектурною пам’яткою: священники проігнорували зібрання тернополян

Скандальна добудова над архітектурною пам’яткою: священники проігнорували зібрання тернополян

  • 6 Липня, 2023
  • 2541 Переглядів
  • 0

У Тернополі біля Архикатедрального собору близько 50 небайдужих тернополян провели зібрання, аби продемонструвати незгоду з добудовою над колишнім Домініканським монастирем.

По обіді рух на ділянці дороги по вулиці Листопадовій перекрили, поставили відповідні дорожні знаки. На місце заїхала будівельна техніка, будівельники почали встановлювати вантажний кран.

Як повідомлялося, своє обурення щодо добудови пам’ятки архітектури національного значення в мережі висловлюють активні тернополяни, архітектори та дизайнери, адже на жодній із старих фотографій домініканського монастиря третього поверху немає. Громада скаржиться, що під виглядом “реставрації” відбувається банальна добудова приміщень для “відкритого винаймання і використання”.

Зокрема, у кометарі “Суспільному” священник та історик Віталій Козак щодо цільового призначення третього поверху заявив наступне:

“Частину ми хочемо використовувати для підрозділів архиєпархії, зокрема, для духовно-просвітницьких наших організацій, комісії у справах вірян, молодіжної комісії, це займає всього-на-всього одну кімнату. Так само розмістимо нашу редакцію газети “Божий сівач”. Вона також має одну кімнату. Тому частково цей проєкт передбачає прийняти ці підрозділи, які пропонувалося розширити. Далі наші різні молодіжні організації. Вони також або в винайнятих приміщеннях, або не мають своїх приміщень, або збираються на якійсь території. Ну, в ідеалі використання під якихось соціальних проєктів і взагалі, плануємо надати доступ і простим містянам. Тобто, не йдеться про планування об’єкту, як чогось закритого. Це буде конференц-зал, яку можуть винаймати і використовувати”.

Під час акції тернополянин Ігор Мамус розповів, що на його думку, перед початком робіт, мало відбутися громадське обговорення.

“Тут мала би брати участь громадськість, це не мало відбуватися приховано й інформувати людей просто табличкою, на якій зображений проект. На мою думку, те, що відбувається — суперечить закону, який охороняє такі пам’ятки. Це пам’ятка архітектури національного значення і тут можна відновлювати уже неіснуючі елементи, консервувати будинок, а як оце пройшло — не знаю, можливо у нас церква вміє обходити закони. Громада не може бути пасивною, але це має вирішувати церква, можливо призупинити роботи, довести це до інтересів держави і закону, а потім проводити роботи”.

Люди, які зібралися біля храму, хотіли поспілкуватися зі священниками, але ніхто із Божих служителів до них не вийшов. Втім, згодом активістам вдалося домовитися про зустріч із згаданим Віталієм Козаком.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE