Politerno > Україна і світ > Задля ефективної боротьби з корупцією САП має вийти з-під контролю генпрокурора – Клименко

Задля ефективної боротьби з корупцією САП має вийти з-під контролю генпрокурора – Клименко

  • 26 Липня, 2023
  • 288 Переглядів
  • 0

Для посилення автономії Спеціалізована антикорупційна прокуратура має пройти реальну реформу та стати незалежною юридичною особою, діяльність якої має оцінювати незалежний аудит. При цьому має бути вибудувана правильна система, яка дозволить зменшити вплив людського та політичного чинника.

Про це в інтерв’ю для ZN.UA заявив керівник САП Олександр Клименко.

Він зазначив, що оптимальною вважає схему трансформації САП, яка була викладена в законопроєкті №8402, який підтримує голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна (законопроєкт був зареєстрований у парламенті 31 січня 2023 року, однак 8 березня Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності рекомендував його відхилити).

«З 2015 року в законодавстві стосовно САП нічого не змінювалося. Звісно, неможливо було відразу зробити все ідеально. Але за ці роки обкатано практично всі процеси. Тому на кожен крок, який ми пропонуємо в своєму плані, у нас є аргумент: ось тут не працювало й оце потрібно зробити, щоб запрацювало», – аргументував необхідність змін Клименко.

Зокрема, на його думку, потрібно допрацювати схему конкурсу як голови САП, так і прокурорів. Також є потреба визначити схему оцінки ефективності діяльності прокурорів САП і керівників відділів, «аби не було так, що один прокурор якісно десять справ розслідує, а другий — удвічі менше й абияк».

Говорячи про необхідність системи незалежного аудиту в САП, Клименко вказав, що вона, в тому числі, покликана контролювати діяльність керівника органу. 

«Ось кажуть, що Клименко неефективний, працює погано, тисне на прокурорів. Що робити? Кого слухати? Тільки незалежну комісію, яка проведе незалежний аудит, як це можливо в НАБУ та інших органах влади. Але наразі неможливо в САП. Тобто я хочу, щоб у законодавстві з’явилася норма про справді незалежну комісію, яка прийшла, перевірила, склала звіт за результатами аудиту, і щоби цей звіт був підставою для звільнення, якщо керівник є неефективним за прозорими та зрозумілими суспільству критеріями. Крапка», – пояснив він гостру необхідність такої процедури.

Клименко зазначив, що в Україні генеральний прокурор — політична посада, тому де-факто правоохоронним органом, який апріорі має бути незалежним, керує особа, призначена політично. Таким чином залишали САП під шефством ОГП для ефективної боротьби із корупцією неприпустимо.

Що ж стосується інших інструментів, то Клименко бачить необхідним запровадження певної системи оцінювання роботи прокурора САП.

«Та, що є зараз, — формальна й прив’язана більше до того, яку премію отримуватиме прокурор. Тобто сьогодні немає чітких критеріїв оцінювання ККД працівників. Плюс ми вважаємо за можливе для себе запровадити систему автоматичного розподілу справ між прокурорами. Що на тлі посилення відповідальності прокурора забезпечить їхню цілковиту незалежність у межах виконання поставлених перед САП завдань», – уточнив він, що має на увазі.

Керівник САП додав, що антикорупційна прокуратура працює зараз ефективно, але могла б значно краще.

«Наразі тих глобальних проблем, які були до призначення керівника, в колективі немає. Немає постійних війн із НАБУ щодо кожного кримінального провадження. Є загальне розуміння завдань, що вже є великим досягненням. … Чи ефективно працюємо? З огляду на той ресурс, який у нас є, ефективно. Чи можемо працювати ефективніше? Так, можемо! Для цього й потрібна низка законодавчих змін. Адже головний результат роботи антикорблоку — вироки винним у корупції», – зазначив він.

При цьому Клименко не вважає, що зараз є підстави якось застережливо ставитись до нового директора НАБУ, адже про результати конкурсу на посаду директора НАБУ можна буде судити щонайменше через рік його роботи.

А от щодо роботи ВАКС, то в САП хотіли б, аби справи рухалися швидше. Для цього пропонують збільшити кількість суддів ВАКС, бо лише за останній рік їхнє навантаження зросло на 35% та зростатиме і надалі.

«Є кілька варіантів збільшення пропускної спроможності антикорсуду. Можна або створити більше колегій, або надати їм можливість у суді першої інстанції розглядати справу одноособово. Тобто це фактично збільшить кількість засідань утричі. І якщо так станеться, САП потрібно також збільшити штат, оскільки теперішнім колективом ми не зможемо перекрити всі засідання», - каже керівник САП.

Додатково мала б, за його словами, відбутись і реорганізація НАБУ, збільшення штату бюро та створення в структурі власної експертної установи.

«САП і якісно, й кількісно потрібно відповідати в контексті майбутніх змін. Якщо думати про результат, звісно», - додав Клименко.

Нагадаємо, кількість акредитованих дипломатів і техніко-адміністративних співробітників посольства РФ у Молдові скоротять з 84 до 25.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE