Politerno > Тернопільщина > Моноліт “поплив”? Надал намагається розколоти батьківський комітет гімназії

Моноліт “поплив”? Надал намагається розколоти батьківський комітет гімназії

  • 12 Серпня, 2023
  • 4415 Переглядів
  • 0

Наближене до міського голови Тернополя медіа поширило маніпуляцію про нібито порозуміння Сергія Надала та батьків гімназистів.

Так, сайт «Тернополяни», який давно та сумлінно поширює потрібні Сергію Надалу меседжі, заявив, що «під час зустрічі з мером освітяни та громадські активісти погодили питання підготовки до початку навального сезону та святкування 125-ліття Гімназії». Даний матеріал ми вважаємо тиском на інших членів батьківського комітету ТУГ ім. І. Франка напередодні чергових зборів.

Насправді з мером зустрілися троє людей, які дивним чином змінили своє ставлення до теми об’єднання Української гімназії ім. Івана Франка та Технічного ліцею. Раніше ці люди були одними з найкатегоричніших у питанні відстоювання справедливого рішення відносно «реаорганізації», у чому мав змогу переконатися редактор «Politerno». Кардинально змінили учасники зустрічі своє ставлення й до самого мера.

Виданню вдалося поспілкувалося з іншими членами батьківського комітету, які стверджують, що згаданих батьків гімназистів на перемовини з мером не уповноважували. Це була їхня власна ініціатива. Нас запевнели, що у понеділок відбудеться зібрання, на якому обговорюватимуть подальші кроки щодо відстоювання справедливості.

Також стало відомо, що згадані троє членів батьківського комітету, як палкі прихильники Анатолія Крижанівського, під час згаданої зустрічі з Сергієм Надалом запропонували меру «компромісний варіант», згідно з яким саме колишній директор гімназії мав би очолити процес підготовки до святкування 125-ліття гімназії та керувати закладом впродовж першого семестру. Себто, мав би вводити в курс справи нового керівника. Ті ж джерела стверджують, що Анатолій Крижанівський від такої ідеї відмовився.

А тим часом батьківський комітет ТУГ ім. І. Франка веде активні консультації з юристами, які заявили, що весь гонорар, згідно укладеного ними договором, буде перерахований для воїнів ЗСУ. Щоправда є ряд юридичних нюансів, зокрема, пов’язаних з впливом на суддів з боку міської влади.

Також на сторінці гімназії у Фейсбуці наведено перелік запитань за підсумком рішення сесії Тернопільської міської ради від 28.07.2023 № 8/28/112, яким було затверджено Статут Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» ім. І.Франка:

– Відповідно до абзацу 10 пункт 1.9 розділу І Статуту у Ліцеї поетапно впроваджується Концепція профільного навчання Нової української школи. Такого документу не існує, окрім того, Концепцію профільного навчання у старшій школі скасовано наказом Міністерства освіти і науки № 225 від 14.03.2014.

– Законом України «Про освіту» (частина 7 статті 12) чітко розмежовано профільну середню освіту на два спрямування: академічне та професійне. Проте у пункті 1.19 розділу І Статуту вказано, що ліцей забезпечує академічне та професійне спрямування профільної середньої освіти. То ліцей академічний чи професійний?

– У пункті 1.16 розділу І Статуту визначено право ліцею проходити в установленому порядку державну атестацію. Проте державна атестація закладів освіти уже давно відмінена законодавством.

– У пункті 2.4. розділу ІI Статуту зазначено: «На основі освітньої програми керівництво Ліцею розробляє робочий навчальний план закладу згідно з типовими навчальними планами». Однак термін «робочий навчальний план» вже не вживається законодавством, а навчальний план закладу освіти розробляється на основі типових навчальних планів. (частина 3 статті 11 Закону України «Про повну загальну середню освіту»)

Пункт 2.16, абзаци 3, 8 пункту 1.9 Статуту суперечать один одному. То які форми здобуття освіти забезпечує академічний ліцей?

– У пункті 2.17 розділу ІI Статуту зазначено, що засновник закріплює за Ліцеєм відповідну територію обслуговування й до початку навчального року бере на облік учнів, які мають його відвідувати. Відповідно до статті 13 Закону України «Про освіту» територія обслуговування визначається лише для здобуття початкової та базової середньої освіти, але не для профільної.

– У пункті 2.31 розділу ІI Статуту зазначено, що ліцей здійснює освітній процес за 5-денною формою навчання. Тривалість уроків в Ліцеї становить: у перших класах – 35 хвилин, у других- четвертих класах – 40 хвилин, у п’ятих-дванадцятих – 45 хвилин. То згідно з цим пнуктом Тернопільський академічний ліцей «Українська гімназія» ім. І.Франка забезпечує здобуття і початкової освіти?

– У пункт 8.1 розділу VIII Статуту зазначено, що державний нагляд (контроль) за діяльністю здійснюється з метою забезпечення реалізації єдиної державної політики в сфері загальної середньої освіти Міністерством освіти і науки України, Державною службою якості освіти України, Засновником, Уповноваженим органом управління. Як може державний нагляд здійснювати засновник чи уповноважений орган управління?

Як відомо, 28 липня на черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради депутати не відмінили своє рішення про об’єднання Української гімназії та технічного ліцею.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE