Politerno > Україна і світ > Збитки на мільярди “облгазів Фірташа”: чи понесуть відповідальність голови урядів, “Нафтогазу”, ГТС та НКРЕКП

Збитки на мільярди “облгазів Фірташа”: чи понесуть відповідальність голови урядів, “Нафтогазу”, ГТС та НКРЕКП

  • 17 Серпня, 2023
  • 857 Переглядів
  • 0

Ще трьом очільникам облгазів Дмитра Фірташа повідомили про підозру. Загальна сума шкоди від діяльності «РГК» протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн. Нардеп Олексій Кучеренко заявив, що відповідальність мають понести й керівники уряду, НКРЕКП, “Нафтогазу” та ГТС, які керували у зазначений період.

«Служба безпеки і БЕБ продовжують розслідувати корупційні схеми підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа і топменеджменту підконтрольних йому компаній. Цього разу задокументовано злочинну діяльність голів правлінь Волиньгазу, Криворіжгазу та Чернігівгазу, які теж причетні до розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України», – йдеться в тексті.

За даними СБУ, облгази контролює менеджмент «Регіональної газової компанії», пов’язаної з Фірташем, яка керує 20 операторами ГРМ, тобто 70% всіх газорозподільних мереж України.

Посадовцям повідомили про підозру в привласненні, розтраті або заволодінні майном шляхом службовим становищем.

«РГК» і Фірташ наразі не коментували цю заяву публічно.

СБУ зазначає, що на підставі її доказів про підозру повідомили загалом 11 керівникам облгазів, а також чотирьом функціонерам фінансово-промислової групи Фірташа. Лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. А загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

На це повідомлення відреагував народний депутат від “Батьківщини”, перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у Верховній Раді Олексій Кучеренко.

“Читаю про чергову сенсаційну перемогу над корупцією – СБУ відбирає ще три облгази в олігарха та звинувачує групу компаній в крадіжках газу на 18 млрд грн (!!!!).

є один «маленький нюанс» – за період 2016-2022.

Що з 2016 по 2022 рік робили наступні органи та їх керівники:

– НКРЕКП зразка 2014 року, яка мала необмежений вплив на новостворений «ринок газу»?!

– НКРЕКП «нового зразка» з 2019 року, які мали ще більше повноважень?!

– всі уряди цього періоду (Гройсман, Гончарук, Шмигаль)?!

– всі керівники Нафтогазу цього періоду (Коболєв, Вітренко), без яких такі оборудки були просто неможливі?!

– керівник Оператора ГТС (Макогон) після так званого «анбандлінгу», який чи не єдиний в країні мав повну картину балансу газу?!”, – зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, українські війська мали успіх південніше звільненого напередодні Урожайного Донецької області.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE