Politerno > Україна і світ > МВФ не зарахує Україні виконання маяка: Рада за пропозицією Шурми замінила текст податкового законопроєкту

МВФ не зарахує Україні виконання маяка: Рада за пропозицією Шурми замінила текст податкового законопроєкту

  • 22 Серпня, 2023
  • 551 Переглядів
  • 0

Народні депутати без погодження із Міжнародним валютним фондом замінили текст законопроєкту №8401, який розробляли на виконання меморандуму з МВФ.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

“Отримав інформацію з трьох джерел – у нас проблема з №8401 та меморандумом з МВФ. Якщо коротко: там не зараховують виконання структурного маяка, так як в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ. В частині обмеження перевірок”, – зазначив він.

За його словами, це відбулося після того, як заступник глави ОП Ростислав Шурма втрутився у процес роботи над законопроєктом.

“Був текст №8401 до другого читання, де був нормальний текст (перевірки поверталися по факту тільки для найбільших субʼєктів). Але потім була зустріч у Раді: премʼєр, керівництво Ради, міністр фінансів, заступник ОП та представники всіх фракцій. І там в останню мить Ростислав Шурма запропонував виключити частину редакції по перевірках”, – пояснив Железняк.

Як каже нардеп, проти ідеї заступника голови ОП виступили премʼєр-міністр та міністр фінансів. Проте депутати, без погодження, замінили текст проєкту.

За словами Железняка, це призведе до того, що МВФ просто не зарахує виконання “маяку”.

“Після такого “кидка” МВФ значно більше уваги приділить пункту про перевірки, і в наступних умовах це буде вже реальне повернення і навіть посилення, а не номінальне (як передбачав спочатку текст 8401)”, – додав він.

Як стверджує Железняк, Шурма запевнив, що будуть проведені “всі необхідні перемовини”.

“Ще й обіцяли за 3 тижні дати нову концепцію по єдиному органу перевірок (що, звичайно, ніхто не зробив). Всі фракції були свідками”, – зазначив депутат.

За словами заступника голови профільного комітету ВР, цей пункт стає проблемою для взаємодії з МВФ.

“Мало того, що дедлайн пропустили, але ще і кинули. По-друге, думаю зараз реально МВФ дуже ретельно буде слідкувати за поверненням перевірок. Тобто креативно вже обійти не вийде. І ось тепер це буде реально ризик для бізнесу.

Третє, враховуючи, що вже кінець серпня, а по цьому ніхто ще пальцем не поворухнув, то буде далі, як завжди: в останню мить кинуть найгірший текст, написаний на коліні, і "голосуй – або смерть", – пояснив нардеп.

Як повідомлялося, 26 липня президент Володимир Зеленський підписав податковий законопроєкт № 8401, яким із 1 серпня 2023 року скасовується 2% єдиний податок. 

Також закон із 1 серпня частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Нагадаємо, британська розвідка припустила, що атака дронів по аеродрому у Сольцях Новгородської області, де був знищений бомбардувальник Ту-22М3, могла здійснюватись з території Росії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE