Politerno > Україна і світ > Екстрадиця “правої руки” Баканова: Сербія остаточно відмовила Україні

Екстрадиця “правої руки” Баканова: Сербія остаточно відмовила Україні

  • 5 Жовтня, 2023
  • 381 Переглядів
  • 0

Апеляційний суд сербського міста Ниш відмовив у екстрадиції до України колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, якого підозрюють у державній зраді та шахрайських діях. Таким чином, суд підтвердив рішення Вищого суду першої інстанції.

Це рішення юридично закріплює попередні судові вироки в Сербії щодо невидачі Наумова на запит України, зазначає «Радіо Свобода».

Наумов виїхав з України за лічені години до повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. За кілька місяців, 7 червня, він був затриманий на кордоні Сербії і Північної Македонії. Разом із ним затримали громадянина Німеччини Олександра Акста (якого ЗМІ називали «смотрящим» за контрабандистами від СБУ – ред.). У машині, якою вони їхали, виявили 600 тисяч євро, 125 тисяч доларів і дорогоцінне каміння. 

Україна направила Сербії запит на екстрадицію Наумова. У самій Сербії його звинуватили у відмиванні грошей й арештували на час слідства. Він заявляв, що знайдені у машині гроші – це «сімейні кошти» й заперечував обвинувачення. 

За словами захисниці Наумова, її клієнт боїться за своє життя у разі екстрадиції в Україну. «Наумов каже, що якщо його екстрадують, то для нього це буде рівнозначно смертному вироку», казала адвокат, посилаючись на події 2021 року, коли на Наумова нібито готувався замах.

29 вересня сербський суд оголосив вирок Наумову у справі про відмивання грошей. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на один рік. Сторона захисту заявила, що буде оскаржувати вирок, запевняючи у невинуватості клієнта. 

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України опублікувало ще одне відео спецоперації на території тимчасово окупованого Криму.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE