Politerno > Україна і світ > Після терористичної атаки росіян по Грозі ООН направила у село експертів

Після терористичної атаки росіян по Грозі ООН направила у село експертів

  • 7 Жовтня, 2023
  • 282 Переглядів
  • 0

ООН направила групу експертів у село Гроза Харківської області, де 5 жовтня внаслідок ракетного удару росіян загинули 55 людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що відправило у Харківську область польову групу. «Польову групу ООН направлено для перевірки нападу РФ на українське село Гроза в Харківській області», – повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини.

«Верховний комісар ООН з прав людини Фолкер Тюрк, який на власні очі побачив жахливі наслідки таких ударів, глибоко шокований та засуджує ці вбивства», – заявила речниця управління Елізабет Тросселл.

За її словами, експерти ООН, перебуваючи у селі Гроза, поспілкуються з мешканцями та постраждалими і зберуть більше інформації про обстріл росіянами цього населеного пункту.

Як повідомлялося, 5 жовтня російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в с. Гроза на Харківщині, коли там відбувалися поминки за військовослужбовцем, якого перепоховали у рідному селі. 52 людини загинули, зокрема син, невістка та дружина загиблого воїна, одна постраждала померла у лікарні. Ще шестеро людей отримали поранення.

За інформацією правоохоронців, удару по кафе росіяни завдали ракетою «Іскандер-М», її уламки вилучено з місця трагедії.

Довідково:

«Іскандер» – сімейство балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів класу земля-земля (ОТРК): Іскандер, Іскандер-Е, Іскандер-К, Іскандер-М. Комплекс розроблений на Коломенському КБ Машинобудування.

“Іскандери” – це ракети наземного базування. Наприклад, X-101, X-555 та “Кинджал” – це ракети повітряного базування, які Росія запускає з літаків. Той же “Калібр” – ракета морського базування, якою Росія атакує з кораблів у Чорному морі.

Застосування оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) “Іскандер” дозволяє одночасно завдавати удару ракетою “Іскандер-К” та “Іскандер-М”.

Принципова різниця між “Іскандер-К” та “Іскандер-М” полягає у наступному: “Іскандер-К” – це крилата ракета, а “Іскандер-М” – це балістика.

Щоб було простіше зрозуміти відмінність ракет, варто навести пояснення речника Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната. За його словами, “Іскандер-К” – це аналог російської ракети “Калібр”, але наземного базування, а не морського.

Натомість “Іскандер-М” – це балістична ракета, яка підіймається практично у стратосферу, звідки повертається на високій швидкості.

Що об’єднує ці дві ракети? Як розповів Ігнат, їхня бойова частина близько 500 кілограмів, як у “Кинджала”, а дальність ураження 500 – 600 кілометрів.

Обидві ракети несуть велику бойову частину. Оцінювати їхню загрозу можна зважаючи на те, яку ракету складніше збити.

Ракета “Іскандер-К” не є гіперзвуковою, тобто має швидкість, меншу за швидкість звуку. Саме “Іскандер-К” росіяни використали під час атаки на Миколаїв 27 квітня 2023 року.

Тоді речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат наголосив, що такі ракети збивались нашою протиповітряною обороною. Водночас складність збиття ракети полягає в тому, що ракета летить дуже низько. Відтак, її важко виявити й зрештою збити.

Водночас ракета “Іскандер-М” має підвищені характеристики щодо швидкості порівняно з попередньою версією “Іскандер-К”. Хоча точні дані щодо швидкості “Іскандер-М” не розголошуються, низка джерел та експертів вважають, що вона є гіперзвуковою.

“Іскандер-М” має покращену систему керування, що дозволяє більш точне наведення на ціль та забезпечує високу точність удару. Також “Іскандер-М” має більшу маневровність та здатність ухилитися від систем протиповітряної оборони.

Натомість для збиття ракет “Іскандер-К” Україна має більше засобів. Ефективними проти “Іскандер-К” можуть бути навіть ПЗРК “Ігла” чи “Стінгер”.

Військовий портал Defense Express уточнює, що "Іскандер-К" – це узагальнена назва крилатих ракет, які росіяни можуть використовувати у складі ОТРК "Іскандер". Мовиться про ракети 9М728 (також зустрічається під позначенням Р-500) та 9М729.

Станом на 23 лютого 2022 року, як пише портал, армія Росії мала в запасі лише 100 ракет обох типів – 9М728 та 9М729. Протягом 10 перших місяців повномасштабного вторгнення російський ВПК зміг виготовити лише 20 ракет обох типів, із середнім темпом по дві крилаті ракети на місяць.

Приблизно з такими ж темпами росіяни поповнюють запаси "Кинджалів".

У Defense Express вважають, що неспроможність Росії швидко поповнювати ракетні запаси й визначала те, що окупанти доволі рідко використовували "Іскандер-К" для обстрілів України.

Станом на початок січня 2023 року було відомо про 68 відстріляних одиниць 9М728 та 9М729, залишок обчислювався на рівні лише 52 крилатих ракет до ОТРК "Іскандер".

Нагадаємо, німецький збройовий концерн Rheinmetall отримав велике замовлення на постачання артилерійських боєприпасів після другого тендеру в межах рамкового контракту з урядом Німеччини.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE