Politerno > Україна і світ > Так виглядає справжня єдність: Нетаньяху запропонував лідерам опозиції створити надзвичайний уряд

Так виглядає справжня єдність: Нетаньяху запропонував лідерам опозиції створити надзвичайний уряд

  • 8 Жовтня, 2023
  • 855 Переглядів
  • 0

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу запропонував лідерам опозиції Яїру Лапіду та Бенні Ґанцу сформувати надзвичайний уряд на тлі масштабної атаки ХАМАС на країну.

Про це повідомляє у суботу ввечері газета Times of Israel.

За інформацією видання, ізраїльський прем’єр особисто повідомив про цю пропозицію колишньому главі МЗС і екс-прем’єру Лапіду, а також колишньому міністру оборони Ізраїлю (і колишньому віце-прем’єру) – Ґанцу. За словами Нетаньяху, аналогічний уряд функціонував у країні під час Шестиденної війни у ​​1967 році.

Раніше Лапід закликав Нетаньягу скликати такий уряд, заявивши, що в нинішній ситуації країні потрібний інший склад кабміну, що, як пояснює газета, на практиці означає заклик до Нетаньяху усунути дві вкрай праві партії та замінити їх на його партію “Єш Атід” (“Є майбутнє”) у коаліції. Ґанц заявив, що розглядає можливість увійти до такого уряду.

Як відомо, у 2021 році лідер ізраїльської опозиційної центристської партії “Єш Атід” Яір Лапід та ультраправий політик, глава партії “Яміна” (“Направо”) Нафталі Бенет домовилися про створення коаліційного уряду, який відправить у відставку Беньяміна Нетаньягу, який обіймає посаду прем’єр-міністра країни вже більше 12 років.

Не дивлячись на розбіжності, прем’єр-міністр Нетаньягу пропонує опонентам об’єднатися на тлі загрози для країни.

Слід зазначити, що через місяць після російського вторгнення п’ятий президент України Петро Порошенко розповів про зустріч у день нападу, 24 лютого, із Володимиром Зеленським, під час якої вони домовилися забути свої розбіжності. Як відомо, вже за кілька місяців сторони продовжили давнє політичне протистояння, не дивлячись на зовнішню загрозу. Зокрема, Порошенкові двічі заборонили виїзд з країни. “Зараз є деякі “корисні ідіоти”, які хочуть атакувати, які хочуть грати в політику”, – казав Порошенко журналістам.

У суботу із сектора Газа було завдано ракетних ударів по південних та центральних районах Ізраїлю. Десятки палестинських бойовиків на вантажівках та парапланах проникли із сектора Газа на територію Ізраїлю. У свою чергу, армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції “Залізні мечі” у зв’язку з масштабними атаками ХАМАС, а винищувачі ВПС Ізраїлю атакували об’єкти руху в секторі Газа.

Нагадаємо, проєкт Beyond Parallel американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень зафіксував різке зростання кількості вантажних перевезень між КНДР та Росією після зустрічі лідерів обох держав у вересні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE