Politerno > Україна і світ > “Слуги народу” блокують законопроєкт, необхідний для вступу в ЄС

“Слуги народу” блокують законопроєкт, необхідний для вступу в ЄС

  • 13 Жовтня, 2023
  • 421 Переглядів
  • 0

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, який очолює Данило Гетманцев, вніс поправки до законопроєкту про контроль за видатками політичних діячів (PEP), які суперечать зобов’язанням України перед ЄС.

Про це голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія повідомив у Telegram.

“Сьогодні на комітеті прийняли редакцію закону про політично значущих осіб, яка не відповідає вимогам наших партнерів з ЄС. Це неприйнятно для нас, буду ініціювати повторне засідання комітету для перегляду редакції законопроекту до другого читання”, – написав голова фракції “Слуги народу”.

Голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев згодом підтвердив, що схвалена депутатами редакція законопроєкту суперечить зобов’язанням України перед ЄС.

“Так, на жаль, Комітет підтримав законопроєкт про ПЕП-ів в редакції, що набуває чинності з моменту вступу України до ЄС, тобто в редакції, що не дасть нам розпочати перемовини про членство”, – написав Гетманцев у Telegram.

Він уточнив, що сам за відповідну правку не голосував.

“Вважаю це рішення помилковим і таким, що підлягає перегляду. Для цього скликаю Комітет на 11.00 в понеділок. Переконаний, Комітет має показати всій ВР приклад переваги інтересів країни над власними інтересами”, – додав Гетманцев.

Своєю чергою голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін апелює до правки нардепа від “Слуги народу” Макисма Бужанського, якою набуття чинності закону відкладається до вступу України в ЄС.

“Арахамія пише, що комітет ВРУ прийняв редакцію закону про політично значущих осіб (PEP), яка не відповідає вимогам ЄС. (див. комент)

Мова йде про поправку ватного … “слуги” Максима Бужанського, якою набуття чинності закону відкладається до … вступу України в ЄС.

Ватний Бужанський чудово розуміє, що з такою поправкою ми ніколи не вступимо в ЄС. Власне це і є головною ціллю цього зашквареного “слуги”.

Нагадаю, що до початку великої війни Бужанський публічно просував російські наративи. А після – зосередився на протидії євроатлантичній інтеграції України.

Чистої води російська консерва.

Але допоки він залишається членом фракції “Слуга Народу” – політичну відповідальність за його дії несе партія президента”, – зазначив Шабунін.

21 вересня Верховна Рада ухвалила за основу доопрацьовану версію законопроєкту №9269 щодо фінмоніторингу політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs).

Ухвалення цього закону є структурним маяком меморандуму з МВФ, який мав бути виконаний до кінця вересня цього року. Також це остання умова для відкриття перемовин про членство з ЄС.

Ухвалена у першому читанні редакція законопроєкту передбачає жорсткий контроль за видатками політиків, які вже не обіймають офіційних посад. На цьому наполягають міжнародні партнери України. Водночас депутати пропонують обмежити такий контроль терміном три роки після припинення роботи в органах влади, після чого колишні політики змогли б вільно витрачати кошти без необхідності підтведжувати джерела їх походження.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на початку вересня закликав депутатів Ради ухвалити закони, необхідні для відкриття переговорів про членство в ЄС, зокрема про PEP.

Уряд вніс відповідний законопроєкт №9269 до Верховної Ради ще на початку травня. У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що у листопаді 2022 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", якими депутати обмежили термін визнання політично значущих осіб трьома роками.

Тобто, після спливу трирічного строку з дня припинення виконання визначних публічних функцій всі такі політично значущі особи втрачають цей статус, відтак фінансові організації більше не повинні перевіряти їх операції.

Однак ці зміни не відповідають міжнародним зобов’язанням, яких взяла Україна на шляху інтеграції до ЄС та протирічать стандартам FATF.

Нагадаємо, Служба безпеки України разом з Військово-морськими силами ЗСУ атакували носій крилатих ракет “Буян” та корабель “Павел Державин” завдяки експериментальному озброєнню морських дронів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE