Politerno > Україна і світ > Катар допоміг повернути 4-х викрадених Росією дітей: випробовують нову схему – ЗМІ

Катар допоміг повернути 4-х викрадених Росією дітей: випробовують нову схему – ЗМІ

  • 16 Жовтня, 2023
  • 523 Переглядів
  • 0

7-річний хлопчик з бабусею, фото з Reuters

Росія погодилась повернути до України перших чотирьох депортованих українських дітей в рамках процедури за посередництва Катару, яку узгодили після “місяців таємних переговорів” з Москвою та Києвом. 

Про це повідомили Reuters із посиланням на катарського посадовця, The Washington Post із посиланням на урядовця та Financial Times.

За даними джерела Reuters, троє українських дітей, які були вивезені до Росії, будуть передані катарським дипломатам у Москві цього тижня в рамках процедури, організованої Катаром для повернення дітей з Росії до України.

У п’ятницю, за інформацією джерела агентства, Катар сприяв поверненню ще однієї української дитини віком 7 років, яка возз’єдналася зі своєю бабусею і прямує в Україну через Естонію. Хлопчик перебував у Росії в дитячому будинку “в результаті розлуки з матір’ю, яка була в Росії, коли почалася війна”, як повідомляє співрозмовник агентства. WP пише, що мати хлопчика в Росії була заарештована. Вона залишається під вартою. Коли і за що вона була затримана – не повідомляється.

На фотографіях катарського інформаційного агентства, з якими ознайомилося The Washington Post, зображений маленький хлопчик з “розмитим” обличчям, який сидить між бабусею і Львовою-Бєловою (Уповноважена при президентові РФ з прав дитини). На інших фотографіях він обіймав і тиснув руку катарському дипломату. 

Інші троє дітей – хлопчик віком 2 роки, 9-річний хлопчик і дівчина віком 17 років.

The Washington post повідомляє, що повернулися вже двоє дітей. Ще двоє дітей, як очікується, возз’єднаються зі своїми сім’ями найближчими днями.

2-річний хлопчик, який повернеться до Житомирської області, перебував у лікарні. Йому було лише 6 місяців, коли Росія вторглася в Україну 24 лютого, він “втратив зв’язок зі своєю матір’ю”, за словами співрозмовника WP. З того часу вони возз’єдналися в Росії і, як очікується, цього тижня поїдуть в Україну. Подробиці, як і коли тоді дитину було “передано під російську опіку”, невідомі. Російські війська окупували деякі частини Житомирської області в перші тижні війни, перш ніж були змушені відступити.

До групи також входить 9-річний хлопчик, який перебував з бабусею і дідусем на півдні Херсонської області, коли Росія вторглася і окупувала цю територію. Очікується, що хлопчик повернеться в Україну в середу.

17-річна дівчина, сім’я якої не змогла приїхати до Росії, щоб забрати її, також возз’єднається зі своїми родичами в середу.

Financial time уточнює, що одна дитина вже повернулася в Україну через країни Балтії та Польщу, інша разом з матір'ю прямує через Катар, а решта двоє, як очікується, прибудуть в Україну через Катар наприкінці цього тижня.

WP повідомляє, що переговори тривали кілька місяців, їх ініціював український уряд. 

За інформацією WP,  українські діти пройшли через посольство Катару в Москві і поїхали додому різними маршрутами. Деякі їхали або мали їхати з Росії в Україну через Естонію, Латвію, Литву та Польщу. Інші їхали через Білорусь.

За словами представника посольства, для подорожі задіяно кілька видів транспорту, включаючи дипломатичний конвой, потяг і приватний чартерний літак, що прямував через Катар.

За словами катарського посадовця, на якого посилається Reuters, повернення перших чотирьох дітей є випробуванням схеми, яку арабська держава створила після місяців таємних переговорів з Москвою і Києвом.

Державний міністр Катару з питань міжнародного співробітництва Лолва аль-Хатер у своїй заяві підтвердив посередництво і назвав репатріацію цього тижня "лише першим кроком".

Наразі не зрозуміло, скільком ще дітям Росія дозволить повернутися в Україну через катарську схему.

Джерело Reuters повідомляє, що катарські дипломати супроводжуватимуть дітей через кордон з Естонією, Латвією чи Білоруссю або до Катару чартерним літаком, перш ніж повернути їх в Україну.

За його словами, співпрацюють як українські, так і російські офіційні особи. Водночас, як підтверджує джерело, саме Україна звернулася до арабської держави з проханням виступити посередником у вирішенні питання щодо дітей.

Нагадаємо, 16 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва розпочав розгляд клопотання прокуратури про продовження строків розслідування у справі полковника Романа Червінського. Ще до закінчення судового засідання суд призначив засідання щодо вирішення питання про продовження строків тримання під вартою ексрозвідника.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE