Politerno > Україна і світ > Справа Червінського: суд почав розгляд продовження строків слідства, але відразу призначив засідання щодо його подальшого тримання під вартою

Справа Червінського: суд почав розгляд продовження строків слідства, але відразу призначив засідання щодо його подальшого тримання під вартою

  • 16 Жовтня, 2023
  • 556 Переглядів
  • 0

У понеділок, 16 жовтня, Шевченківський районний суд міста Києва розпочав розгляд клопотання прокуратури про продовження строків розслідування у справі полковника Романа Червінського. Ще до закінчення судового засідання суд призначив засідання щодо вирішення питання про продовження строків тримання під вартою ексрозвідника.

Воно теж призначено на сьогодні. Про це повідомив в коментарі Цензор.НЕТ адвокат Червінського Сергій Лисенко.

“Не зрозуміло навіщо увесь цей поспіх з внесенням клопотання і призначенням засідання про продовження строків тримання під вартою. Адже розглядати таке клопотання не можна до того, поки не буде рішення про продовження строку досудового розслідування. Бо станом на зараз, поки суд ще триває, продовжувати строк тримання під вартою можна лише до 21 жовтня”, – пояснює адвокат.

За даними кореспондента Цензор.нет, після початку судового засідання адвокати ексрозвідника заявили відвід судді.

Раніше ЗМІ повідомляли, що українські військові кілька місяців вербували пілота РФ для викрадення літака. Серед них, за даними ЗМІ, був Роман Червінський. Згодом, як зазначили в СБУ, “операція” проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті ворог отримав дані про розміщення на аеродромі “Канатове” особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу ЗС РФ обстріляти летовище.

Згодом Червінський дав Цензор.НЕТ ексклюзивне інтерв’ю, де розповів, що операцію з вербування російських пілотів для викрадення літаків РФ ініціювала СБУ.

У квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині.  25 квітня суд взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського у справі про спробу викрадення російського літака. Судове засідання з розгляду справи було закрите.

Генерал-майор Віктор Ганущак, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина, в яку був зарахований на посаду заступника командира полковник Червінський, розповів в інтерв’ю Цензор.НЕТ, що операцію на аеродромі “Канатове” було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати Ганущака та не приймав докази на користь Червінського.

Роман Червінський був одним із розвідників, які у 2020 організовували операцію із затримання російських найманців з ПВК "Вагнер", виманюючи їх у Білорусь. Там найманці мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні. Проте операція зірвалася. 24 червня 2021 президент Зеленський підтвердив підготовку спецоперації щодо "вагнерівців". Також Зеленський заявив, що спецоперація щодо "вагнерівців" - ідея інших країн і Україну максимально втягували в це питання.

Під час пресмарафону Зеленський зробив кілька заяв про Бурбу: про те, що той причетний до “зачистки” Майдану, зробив ремонт у Конча-Заспі за 11 мільйонів гривень, пропонував використовувати оперативну інформацію про коронавірус і вакцину. Він назвав розвідника авантюристом.

Через заяви президента Володимира Зеленського на пресмарафоні, екскерівник ГУР Міноборони Василь Бурба має намір подавати до суду на главу держави.

Також Зеленський заявив, що журналіст Юрій Бутусов працював на олігарха Ігоря Коломойського і образився, бо не отримала посади у Міноборони. Бутусов відповів, що Зеленському має бути соромно і він перекладає свою відповідальність на інших.

Керівник відділу розслідувань видання Bellingcat Христо Грозєв заявив, що після пресмарафону Зеленського з’явилось ще більше запитань щодо “вагнергейту”.

У грудні 2021 року розвідники ГУР МО Червінський та Семенюк розповіли про зраду операції. За словами Червінського, кілька людей з Офісу Президента могли "злити" інформацію щодо операції із затримання "вагнерівців". Також він розповів, що Офіс Президента погрожував ексрозвідникам кримінальними провадженнями. 


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE