Politerno > Україна і світ > ГУР та СБУ було відомо про спецоперацію на “Канатове”, – Червінський

ГУР та СБУ було відомо про спецоперацію на “Канатове”, – Червінський

  • 25 Квітня, 2023
  • 1287 Переглядів
  • 0

Полковник Роман Червінський заявив, що операцію з вербування російських пілотів для викрадення літаків РФ ініціювала СБУ.

Про це він заявив в інтерв’ю для Цензор.НЕТ.

“Ми намагалися провести операцію, більше це була операція Служби безпеки, до нас звернулися за допомогою. Щодо заволодіння зразками військової техніки, а саме літаків російських. Це був технічний зразок, який нам був необхідний для розуміння їхніх технологій, які вони використовують в своїй оборонній сфері”, – зазначив він.

Червінський нагадав про закон, який передбачає, що за техніку окупантів виплачують грошову винагороду.

“СБУ навело оперативну гру з пілотами деякими на предмет передачі техніки. Літак легко передати. … Тому СБУ операцію розробляло і звернулося до нас за допомогою для оцінки цієї інформації і допомоги з професійної точки зору з боку військових пілотів наших, а також з нашого боку. Ми таку операцію проводили, контактували, спілкувалися. Але ми під час неї зрозуміли, що з того боку скоріш за все йде гра і планували зупинитися на тому, що зібрали інформацію про тих пілотів, які бомбардували Маріуполь, Харківщину, про їхні структури, про їхніх контррозвідників на аеродромах військових по всій Росії. Інформацію було досить багато зібрано. Вони думали, що вони з нами грають, але ми їх там перегравали в цьому плані з цього боку. Так як на той момент був великий хаос в системі управління, в державі, то це все робилося тими, хто хотів це робити. Ті, хто не хотів, вони сиділи на заході України і координували діяльність звідти”, – додав він.

За словами Червінського, в цій роботі потрібно було певне фінансування, в якому допомагав навіть журналіст-розслідувач Христо Грозєв. Він добував певну інформацію, оскільки  в нього є велика мережа людей на території Росії.

“Ми зупинилися на тому, що ми зібрали цю інформацію і залишили її. Ця операція закінчилася нічим в підсумку, але під час неї я та мої службовці, які були в моїй частині підпорядковані, потрапили під ракетний обстріл на аеродромі в Кіровоградській області, на одному з військових аеродромів, скажемо так”, – продовжив він.

Червінський зазначив, що в листопаді 2022 почалися “спроби сфальсифікувати справу” щодо його можливої провини в обстрілі аеродрому.

"Ця справа повністю сфальсифікована. Вони мене звинувачують в тому, що цю операцію не було погоджено з ГУР чомусь. Взагалі ця операція була більше СБУ, оперативну складову робила СБУ. Тобто вони мали погоджувати, якщо мали погоджувати, хоча я не вважаю, по закону це нічим не передбачено. ... Це був звичайний цивільний, гарний патріот, який за своєю ініціативою, за свої гроші знайшов цих пілотів, почав з ними переписку. Тому що він не вміє воювати, він робив те, що він вміє. Він прийшов у ГУР, коли це все починалося, коли він знайшов циї пілотів, які готові перегнати літак. Попав до Дмитра Усова, по рекомендації Буданова, Усов відповідає за всі оперативні заходи ГУР. Усов всю інформацію від нього отримав, про цих пілотів, які мали летіти. А потім сказав, що йому це не цікаво, що це велика, трудомістка робота і тому займайся далі сам. Таким чином ця людина виявилася в СБУ. СБУ підхопила цю роботу і почала її робити. А до нас вже прийшов на останньому етапі, коли потрібна була професійна допомога.

Таке звинувачення йде, що нібито ГУР не знало про цю операцію. Кумедне звинувачення, ніяких не написано кримінальних кодексів. Формально мене звинувачують у перевищення службових обов'язків. Нібито я це все сам організував. Без СБУ, без Повітряних сил, без нічого, сам все зробив, вигадав і намагався літак забрати і через це росіяни обстріляли аеродром. Це взагалі якась сюрреалістична історія. Професійні юристи, які читають ці звинувачення, вони розводять руками і кажуть: "Крім політичного підтексту тут нічого не бачимо", - зазначив він.

Червінський розповів, що йому казали, що це "Татаров особисто за вказівкою Єрмака телефонує Швецю (начальник Головного слідчого управління СБУ), мабуть торгує посадою".

"Я розумію, що це стратегічна робота... як почалися "вагнерівці", системна робота російської агентури в наших органах влади. Вона працює, вона знищує тих людей, які щось можуть робити, і навпаки підіймає тих, хто виконуватиме їхні політичні замовлення", - додав він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що українські військові кілька місяців вербували пілота РФ для викрадення літака. Серед них, за даними ЗМІ, був Роман Червінський. Згодом, як зазначили в СБУ, "операція" проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті ворог отримав дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу зс рф обстріляти летовище.

Засідання з обрання запобіжного заходу колишньому розвіднику Роману Червінському, якого затримали у справі про ракетний обстріл росіянами аеродрому “Канатове”, закрили від переси.

За даними Червінського, Руслан Демченко, якого раніше було звільнено з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, працює у Службі зовнішньої розвідки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE