Politerno > Україна і світ > Суд арештував Червінського без права застави, розвідник заявив про політичний тиск

Суд арештував Червінського без права застави, розвідник заявив про політичний тиск

  • 25 Квітня, 2023
  • 1156 Переглядів
  • 0

Шевченківський суд Києва взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського у справі про спробу викрадення російського літака, що на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині.

Про це повідомляє Суспільне.

Відповідне рішенння оголосила суддя Олена Чайка. Червінського арештовано на 2 місяці бех альтернативи застави.

Прокурори просили взяти під варту Романа Червінського без альтернативи внесення застави, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

Червінського підозрюють у перевищення військовою службовою особою службових повноважень.

За даними слідства, Червінський разом із іншими особами самовільно вирішили провести т.зв. “спецоперацію” – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

Слідчі наполягають, що ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті росіяни, мовляв, отримали дані про розміщення на аеродромі “Канатове” особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків і це дало змогу ЗС РФ обстріляти летовище. В результаті – один військовий загинув, 17 отримало поранення.

Адвокати підозрюваного просили відмовити у задоволенні клопотання.

До суду прибули також поручителі – народний депутат Гео Лерос, колишній нардеп та військовий Андрій Тетерук, військовий журналіст Юрій Бутусов та нардеп від “Євросолідарності” Михайло Бондар. Суд у взятті на поруки відмовив. Адвокати нагадали, що суддя, яка ухвалювала рішення у 2022 році закрила справу заступика голови ОП Олега Татарова.

Сам підозрюваний назвав звинувачення політичними.

"Це використання смерті військових для політичного тиску. Підозра ґрунтується на основі неповних односторонньо висвітлених, сфальсифікованих матеріалів", - зазначив УП Червінський. Також він пов'язує це з історією "вагнергейта".

На засіданні суду, яке було закрите для ЗМІ, була присутня дружина підозрюваного. Вона наголосила на тому, що її чоловік є батьком трьох неповнолітніх дітей та додала, що "він думав про державу більше, ніж про свою родину".

Суддя, вислухавши усі сторони, задовольнила клопотання прокуратури і арештувала Червінського на два місця без можливості внесення застави.

Адвокати зазначили, що оскаржать рішення в апеляції. Також захисники наголошують на тому, що всі дії Червінського були узгоджені на відповідному рівні, а бомбардування аеродрому не було наслідком провалу операції, оскільки його обстрілювали і до цього.

Нагадаємо, полковник Роман Червінський заявив, що операцію з вербування російських пілотів для викрадення літаків РФ ініціювала СБУ.

За даними Червінського, Руслан Демченко, якого раніше було звільнено з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, працює у Службі зовнішньої розвідки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE