Politerno > Україна і світ > Зеленський доручив Шмигалю виконати вимоги для переговорів про вступ до ЄС – про що йдеться

Зеленський доручив Шмигалю виконати вимоги для переговорів про вступ до ЄС – про що йдеться

  • 8 Листопада, 2023
  • 422 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський у середу підписав указ “Про деякі заходи з підготовки до переговорного процесу зі вступу України до Європейського Союзу”, який доручає уряду виконати відповідні кроки.

Документ опублікований на сайті Офісу президента, повідомляє “Європейська правда”.

В указі, який набуває чинності одразу після опублікування, Зеленський доручив уряду завершити виконання рекомендацій Єврокомісії, згаданих у звіті про розширення, опублікованому сьогодні.

Також Кабмін повинен ініціювати консультації з Єврокомісією щодо “організаційних аспектів переговорного процесу зі вступу”, а за їхніми підсумками та після схвалення рішення самітом ЄС – внести пропозиції щодо складу переговорної делегації.

Уряд повинен покращити координацію органів влади в євроінтеграційних питаннях і практику розробки євроінтеграційних законів, а також підготувати законопроєкт про затвердження нової Національної програми адаптації законодавства України до права ЄС.

Слід зазначити, що новий звіт Єврокомісії від 8 листопада містить багато компліментів у бік прогресу України в реформах і так само багато вимог.

Що треба змінити:

Реформа державного управління сповільнилася у сфері найму та відбору на основі заслуг, реформи зарплат.

Децентралізація. Місцеве самоврядування на звільнених і прифронтових територіях має бути відновлено там, де це дозволяє безпека.

Новостворене Міністерство реставрації має стимулювати місцеве відновлення на основі залучення місцевих органів влади. Необхідно зміцнити місцеву фіскальну базу.

Судова система. Вдосконалити законодавство щодо добору суддів, запровадити більш прозору процедуру добору прокурорів керівного рівня, замість ОАСК необхідно створити новий адмінсуд. Цифровізація судової системи. Заходи для просування виконання судових рішень, у тому числі ЄСПЛ. Продовжити реформу юридичної освіти.

Боротьба з корупцією. Своєчасна реалізація Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Необхідно збільшити штат НАБУ, прокурорів САП та суддів Вищого антикорупційного суду. Удосконалення процедур відбору голови САП та її ключових осіб, підвищення її автономії та вдосконалення системи підзвітності.

Боротьба з організованою злочинністю. Законодавча база та оперативний потенціал слабкі. Заважають процесуальні прогалини, дублювання юрисдикцій, поширена корупція та недостатньо розвинена ІТ-інфраструктура. Міжвідомча координація потребує посилення. Треба розпочати оцінку загрози від організованої злочинності відповідно до стандартів ЄС. У Бюро економічної безпеки (БЕБ) слід запровадити прозорий і заснований на заслугах відбір керівництва та персоналу.

Нацменшини. Виконати решту рекомендацій висновку Венеціанської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року. Посилити підтримку ромської громади за допомогою конкретного плану дій.

Забезпечити людям з інвалідністю можливість користуватися своїми правами.

Необхідно прийняти закон про захист персональних даних, узгоджений із ЄС.

Свобода слова. Треба передбачити нові шляхи забезпечення післявоєнної структури плюралістичних і незалежних неонлайн-ЗМІ (зокрема телебачення), включаючи перспективу суспільного мовника та незалежність національного регулятора.

Переговори з Києвом офіційно мають бути розпочаті, коли він виконає ці умови.

Рішення комісії мають ратифікувати 14 -15 грудня 2023 року на саміті лідерів у Брюсселі.

DW повідомляє, що якщо Рада ЄС прийме рекомендацію Єврокомісії та вирішить розпочати переговорний процес щодо вступу України 15 грудня, то вже 16 грудня команда Єврокомісії вирушить до Києва.

The Guardian пояснює, що після ратифікації Комісія відправить свою переговорну групу до Києва. Попереду – величезна технічна робота. Зокрема, процес ЄС під назвою "скринінг", який оцінюватиме, які закони, рядок за рядком, що потрібно підлаштувати, оновити чи навіть скасувати. Процес перевірки зазвичай займає рік-два.

У березні 2024 року Єврокомісія оприлюднить наступний звіт про виконання решти умов. Темп переговорів з Україною залежить від швидкості реформ, які ми маємо виконати.

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала державам Євросоюзу почати переговори про вступ до ЄС з Україною, але Київ повинен втілити в життя ще частину реформ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE