Politerno > Україна і світ > Уряд звільнив керівника Держспецзв’язку, йому оголосили підозру в заволодінні понад 62 млн гривень

Уряд звільнив керівника Держспецзв’язку, йому оголосили підозру в заволодінні понад 62 млн гривень

  • 20 Листопада, 2023
  • 318 Переглядів
  • 0

Кабмін звільнив голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрія Щиголя та його заступника, яких підозрюють у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 мільйони гривень.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Щиголь очолював Держспецзв’язку з липня 2020 року. Він бригадний генерал та кандидат юридичних наук. Перед тим, як очолити урядовий орган, з 2008 року по 2020 рік, проходив військову службу на оперативних та керівних посадах в Службі безпеки України.

Також Кабмін звільнив з посади заступника голови Держспецзв’язку Віктора Жору. Він відповідав за цифровий розвиток, цифрові трансформації та цифровізацію.

Тимчасово виконання обов’язків голови Держспецзв’язку поклали на Дмитра Маковського.

Трохи згодом у НАБУ і САП повідомили, що Щиголь, його заступник та інші службовці підозрюються у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень.

За даними слідства, впродовж 2020-2022 років власник приватної групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього вони залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, щоб уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу, зазначили правоохоронці.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники схеми, пояснили в НАБУ і САП.

Зараз підозрюються шість людей:

  • голова Держспецзв’язку та його заступник; 
  • гендиректор та співробітник держпідприємства; 
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Дії усіх кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, тобто за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Це карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Розв’язується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Правоохоронці також встановлюють інших людей, які можуть бути причетні до злочину.

Нагадаємо, дружини російських солдатів вийшли на перший публічний вуличний протест у Москві після вторгнення в Україну.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE