Politerno > Україна і світ > Аудит “Волиньвугілля” виявив нестачу обладнання на мільйони гривень, бюджетні кошти пішли на зарплату керівникам

Аудит “Волиньвугілля” виявив нестачу обладнання на мільйони гривень, бюджетні кошти пішли на зарплату керівникам

  • 11 Грудня, 2023
  • 309 Переглядів
  • 0

На складах та дільницях державного підприємства «Волиньвугілля» під час ревізії виявили нестачу обладнання загальною вартістю понад 13 мільйонів гривень. Також аудитори заявили про нецільове використання вугледобувним підприємством 31,8 млн гривень бюджетних коштів.

Про це йдеться в заяві Державної аудиторської служби.

Як пояснили аудитори, 31,8 млн гривень передбачалися на реструктуризацію вугільної галузі. Натомість підприємство спрямувало їх на виплату заробітної плати адміністративно-управлінському апарату.

Також аудиторська служба з’ясувала, що «Волиньвугілля» втратило доходи на суму 20,5 млн гривень через зволікання зі стягненням із боржників дебіторської заборгованості в межах терміну позовної давності.

«Такі фінансові порушення на підприємствах у вугільній галузі є серйозною проблемою, яка може призвести до кризового стану в енергоощадженні та мати довгострокові наслідки для економіки загалом», — зазначають у своїх висновках аудитори.

Ревізія фінансово-господарської діяльності підприємства охопила період з 1 січня 2020 року по 31 березня 2023 року.

«Волиньвугілля» вже отримало вимогу усунути виявлені порушення. Також аудиторська служба готується передати матеріали в поліцію.

Довідково: «Волиньвугілля» розташоване у місті Нововолинськ і охоплює п’ять шахт, що видобувають енергетичне вугілля.

У травні 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишнім директорам «Волиньвугілля», які, за даними слідства, у різний час завдали екології збитків на 1,17 мільярда гривень.

Правоохоронці встановили, що у 2018 році у підприємства завершилися спеціальні дозволи Державної служби геології та надр України на видобуток вугілля у двох із п’яти шахт. А втім, керівник підприємства дав підлеглим вказівку продовжувати видобуток.

Заміна керівника на іншого, а потім на третього та четвертого не змінила ситуацію. Усі вони не зважали на порушення законодавства і шкоду екології та видобували вугілля нелегально, заявили в ДБР.

Загалом упродовж чотирьох років на цих шахтах незаконно видобули 132,4 тисячі тонн корисних копалин. Вугілля продавали за чинними контрактами державного підприємства.

Незаконну діяльність підтверджують висновки інженерно-екологічних експертиз та документи, вилучені на підприємстві й у перевірчих органах.

Тепер посадовцям загрожує до шести років позбавлення волі.

А у 2021 році Служба безпеки України заявила, що викрила керівника однієї з шахт «Волиньвугілля» на фінансуванні так званої «ЛНР».

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів про свої враження від першої з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зустрічі з українським візаві Дмитром Кулебою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE