Politerno > Україна і світ > США і Британія завдали авіаударів по базах хуситів у Ємені – більше 10 країн заявили про законну самооборону

США і Британія завдали авіаударів по базах хуситів у Ємені – більше 10 країн заявили про законну самооборону

  • 12 Січня, 2024
  • 812 Переглядів
  • 0

Вночі, 12 січня, Сполучені Штати та Велика Британія почали завдавати удари по цілях, пов’язаних з хуситами в Ємені.

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на джерела, а також Sky NewsReuters із посиланням на американських чиновників та The Guardian.

Сполучені Штати і Велика Британія почали наносити удари по цілях, пов’язаних з повстанцями-хуситами в Ємені. Це перші удари по підтримуваному Іраном угрупованню з тих пір, як воно почало атакувати міжнародне судноплавство в Червоному морі наприкінці минулого року.

Хусити, які контролюють більшу частину Ємену, націлилися на судноплавні шляхи Червоним морем, щоб продемонструвати свою підтримку палестинському ісламістському угрупованню ХАМАС. Ці напади порушили міжнародну торгівлю на ключовому маршруті між Європою та Азією, на який припадає близько 15% світового судноплавства.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак санкціонував спільні зі США військові удари проти повстанців-хуситів у Ємені, і його кабінет схвалив це рішення, оскільки союзники прагнуть запобігти подальшим атакам на комерційні судна в Червоному морі.

Джерело Bloomberg повідомило, що Кабінет міністрів Сунака схвалив це рішення в четвер, і авіаудари можуть бути завдані протягом кількох годин.

При цьому видання зазначає, що Офіс Сунака відмовився від коментарів, у Білому домі теж не надали коментарів.

США і Великобританія раніше попередили хуситів про наслідки, якщо вони продовжать серію нападів на судна, що проходять через Червоне море, життєво важливий судноплавний маршрут.

Раніше в четвер хусити запустили балістичну ракету в Аденській затоці, що, за словами американських офіційних осіб, стало 27-м нападом на комерційне судноплавство, здійсненим угрупованням з 19 листопада.

Удари проти підтримуваних Іраном хуситів ознаменували б значну ескалацію за кілька тижнів після того, як бойовики ХАМАС напали на Ізраїль 7 жовтня, а ізраїльські війська відповіли на це руйнівною повітряною і наземною кампанією в секторі Газа. Невдовзі після цього хусити почали переслідувати комерційні судна і пообіцяли не зупинятися доти, доки Ізраїль не припинить атаку на Газу.

У телевізійній промові раніше в четвер лідер хуситів Абдул Малік аль-Хуті пообіцяв “велику” відповідь США і їхнім союзникам, якщо вони продовжать військові дії проти його угруповання.

“Ми будемо протистояти американській агресії”, – сказав він. – Будь-яка американська атака не залишиться безкарною”.

Дії Хуті в Червоному морі спонукали багатьох комерційних судноплавців спрямувати свої судна в обхід південного краю Африки, щоб не наражатися на ризик нових нападів Хуті. Це збільшило час судноплавства і загрожувало розривом ланцюгів постачання.

За даними The Times, очікувалося, що скоординовані удари за масштабом будуть подібними до тих, які США, Велика Британія та Франція завдали у квітні 2018 року по сирійським об’єктам з виробництва хімічної зброї президента Асада. Вони включали літаки та ракети, запущені з кораблів по наземних цілях.

Очікувалося також, що в діях проти позицій хуситів у Ємені будуть задіяні сили Великої Британії, США та інших країн, які завдадуть ударів по базах і човнам хуситів за допомогою винищувачів і військових кораблів.

За словами командувача ВПС США генерал-лейтенанта Алекса Гриневича, США та Британія випустили понад 100 високоточних ракет по вузлах управління, складах боєприпасів, пускових системах, виробничих об’єктах і РЛС. 

«Ми залишаємося відданими нашим критично важливим партнерам по всьому Близькому Сходу, щоб захищатися від підтримуваних Іраном груп ополчення, включаючи бойовиків Хуси, і загрози, яку вони становлять для регіональної безпеки та стабільності», – заявив Гриневич.

Своєю чергою хусити заявили, що авіаударів США та Британія завдали по кількох місцях у Ємені, включно з аеропортами. Зокрема, під удар потрапили:

  • авіабаза Аль-Дайламі на північ від єменської столиці Сани;
  • райони навколо міжнародного аеропорту Ходейди на заході Ємену;
  • табір Калан у Сааді, північній провінції Ємену, де базуються хусити;
  • міжнародний аеропорт Таїз та інші частини мухафази Таїз на південному заході Ємену;
  • аеропорт, що обслуговує місто Абс на північному заході Ємену.

Байден підтвердив атаку

Президент Штатів Джо Байден підтвердив атаку США, Британії за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів на хуситів у Ємені.

"Сьогодні за моєю вказівкою збройні сили США разом з Великою Британією і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів успішно завдали ударів по низці об'єктів в Ємені, які використовувалися бойовиками-хуситами для загрози свободі судноплавства на одному з найбільш важливих водних шляхів світу.

Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тому числі із застосуванням вперше в історії протикорабельних балістичних ракет", - йдеться у заяві Байдена.

У заяві Байдена зазначається, що "ці напади поставили під загрозу американський персонал, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю і свободу судноплавства".

Також зазначається, що понад 50 країн постраждали від 27 нападів на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства.  Понад 2000 кораблів були змушені змінити маршрут на тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів.

А 9 січня хусити здійснили свою найбільшу атаку, безпосередньо спрямовану проти американських кораблів.

"Реакція міжнародної спільноти на ці безрозсудні атаки була єдиною і рішучою", - заявив Байден.

"Сьогоднішня оборонна акція є продовженням цієї широкої дипломатичної кампанії та ескалації нападів бойовиків-хуситів на комерційні судна.

Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом, що Сполучені Штати і наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найбільш важливих комерційних маршрутів у світі.

Я без вагань вживатиму подальших заходів для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це буде необхідно", - додав лідер США.

Спільна заява понад 10 країн

Британські "Тайфуни", які бомбили об'єкти хуситів, летіли за дві з половиною тисячі кілометрів, з бази на Кіпрі

Коаліція країн, створена для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, оприлюднила спільну заяву, в якій назвала удари по хуситах законною самообороною.

"У відповідь на продовження незаконних, небезпечних і дестабілізуючих нападів хуситів на судна, в тому числі комерційні, що прямують через Червоне море, збройні сили США і Великої Британії за підтримки Нідерландів, Канади, Бахрейну та Австралії завдали спільних ударів відповідно до невід'ємного права на індивідуальну і колективну самооборону, згідно зі Статутом ООН, по низці об'єктів у контрольованих хуситами районах Ємену.

Ці високоточні удари мали на меті підірвати і послабити можливості хуситів загрожувати світовій торгівлі і життю міжнародних мореплавців на одному з найважливіших водних шляхів у світі".

"Понад два десятки нападів хуситів на комерційні судна з середини листопада становлять міжнародний виклик. Сьогоднішня акція продемонструвала спільну відданість свободі судноплавства, міжнародній торгівлі та захисту життя моряків від незаконних і невиправданих нападів", - йдеться у заяві Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Республіки Корея, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Канади, оприлюднена Білим домом.

У цій заяві країни "закликали до негайного припинення незаконних нападів і попередили, що зловмисники будуть притягнуті до відповідальності, якщо вони і надалі загрожуватимуть життю людей, світовій економіці та вільному руху товарів на критично важливих водних артеріях регіону".

Країни зазначили, що їхньою метою залишається деескалація напруженості і відновлення стабільності в Червоному морі.

"Нехай наше послання буде чітким: ми без вагань будемо захищати життя і вільний потік торгівлі на одному з найважливіших водних шляхів світу перед обличчям постійних загроз", – ідеться в заяві.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили про підозру чотирьом особам в організації схеми заволодіння електричною енергією НЕК “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE