Politerno > Україна і світ > Компанія Коломойського під час вторгнення росіян вкрала електроенергії на 700 мільйонів, – НАБУ

Компанія Коломойського під час вторгнення росіян вкрала електроенергії на 700 мільйонів, – НАБУ

  • 11 Січня, 2024
  • 436 Переглядів
  • 0

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили про підозру чотирьом особам в організації схеми заволодіння електричною енергією НЕК “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, йдеться про організатора схеми, експосадовця товариства, голову правління банку та директора приватної компанії.

Кваліфікація дій підозрюваних:

  • організатор схеми – ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України;
  • директор департаменту ПрАТ “НЕК “Укренерго” – ч. 2 ст. 364 КК України;
  • голова правління комерційного банку – ч. 2 ст. 364-1 КК України;
  • директор приватної компанії – ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України.

НАБУ не уточнює прізвищ фігурантів справи, проте у схемі фігурує ТОВ “Юнайтед Енерджі”, яке пов’язують з Ігорем Коломойським.

За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ “Юнайтед Енерджі”, на той час один з найбільших в Україні трейдерів, купило у державного “Укренерго” електричну енергію на суму понад 716 млн грн.

“Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту “Укренерго” не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури”, – стверджують у НАБУ.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів “Приватбанку”.

У підсумку гроші за поставлену електроенергію ПрАТ “НЕК “Укренерго” так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

У НАБУ уточнили, наразі на кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт. У порядку міжнародного співробітництва також заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

“При цьому були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів”, – додали у НАБУ.

Як відомо, поручителем пов’язаної з Ігорем Коломойським ТОВ “Юнайтед Енерджі” перед “Укренерго” був банк “Альянс”, який у вересні 2021 року видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн. У квітні 2022 року НЕК “Укренерго” подала до суду позов про стягнення з банку 1,72 млрд грн. Вже у грудні 2022 року Господарський суд  Києва частково задовольнив позов “Укренерго” та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,11 млрд грн, однак Північний апеляційний господарський суд зупинив наразі зупинив провадження у справі.

Нагадаємо, ексочільник підрозділу з хімічної зброї армії Великої Британії Геміш де Бреттон-Гордон зазначив, що якщо Захід не озброїть Україну, за кілька років спалахне війна Росії з НАТО

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE