Politerno > Україна і світ > Канада передасть Україні морські човни та навчатиме українців на F-16 – ФРН вперше передасть військові гелікоптери

Канада передасть Україні морські човни та навчатиме українців на F-16 – ФРН вперше передасть військові гелікоптери

  • 23 Січня, 2024
  • 286 Переглядів
  • 0

Міністр оборони Канади Білл Блер під час 18-го засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня оголосив про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував передачу Україні списаних багатоцільових військових гелікоптерів Sea King Mk41.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Пакет військової допомоги вартістю близько 15 мільйонів доларів містить 10 жорстко-корпусних надувних човнів компанії Zodiac Hurricane Technologies. Ці судна допоможуть Україні в таких операціях, як пошуково-рятувальні роботи, транспортування військ і вантажів, стеження й розвідка.

Кожен човен, який передасть Канада, буде оснащений сучасною сенсорною, навігаційною та комунікаційною системою. Крім того, вона забезпечить навчання українських військових на цих човнах. Очікується, що Україна отримає судна до кінця весни 2024 року.

Водночас із лютого 2024 року Канада в межах коаліції F-16 надасть цивільних інструкторів, літаки й допоміжний персонал для допомоги в підготовці українських льотчиків спільно з Данією та Францією. Навчання триватиме до 2025 року.

Зрештою, голова канадського Міноборони на “Рамштайні” оголосив, що країна долучиться до бронетанкової коаліції та коаліції з розбудови Військово-повітряних сил України, створених учасниками формату.

Своєю чергою міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив, що ФРН передасть Україні списані багатоцільові військові гелікоптери Sea King Mk41.

За словами голови Міноборони ФРН, Україна отримає шість багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41 разом із комплектом запасних частин. Німецька сторона також забезпечить навчання українських військових.

"Sea King – це перевірений і надійний вертоліт, який допоможе українцям у багатьох сферах: від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перша німецька поставка такого типу", – підкреслив Пісторіус.

У Міноборони Німеччини додали, що з початку повномасштабної війни Росії проти України загальний обсяг німецької військової допомоги Києву сягнув близько шести мільярдів євро. Раніше повідомляли, що Німеччина у 2024 році надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро.

Нагадаємо, напередодні свого візиту до Ужгорода словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо попри війну й регулярні обстріли заявив, що в Києві “абсолютно нормальне життя”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE