Politerno > Україна і світ > Лубінець проти потенційного розширення повноважень ТЦК

Лубінець проти потенційного розширення повноважень ТЦК

  • 25 Січня, 2024
  • 369 Переглядів
  • 0

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець виступає проти того, аби в Україні розширювали повноваження ТЦК. 

Під час телемарафону він наголосив, що військові не мають права обмежувати права громадян, що є прямим порушенням Конституції. 

“У нас є інші органи, які можуть впроваджувати подібні інструменти для людей, які відмовляються від проходження військової служби, але це точно не можуть робити ТЦК, а саме військові”, – розповів Лубінець.

Нещодавно омбудсмен заявив, що у працівників ТЦК та СП немає повноважень перевіряти документи у людей та затримувати їх. Про це він сказав, відповідаючи на питання про найпоширеніші звернення щодо порушень з боку військкоматів.

Основне питання, яке порушують громадяни України, – це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає,
– сказав Лубінець.

За словами омбудсмена, найбільше його обурив випадок, коли працівники ТЦК застосовували фізичну силу до громадян України. Потім його проінформували про відкрите кримінальне провадження.

Лубінець заявив, що до нього також звертаються через випадки, коли співробітники ТЦК забирали перехожих з вулиць у мікроавтобуси та відвозили. З його слів, таких історій багато, однак вони не є системними. Омбудсмен розповів, як реагує на такі скарги.

Я відкриваю провадження і направляю всі запити. А також до деяких ТЦК ми відправили моніторингові перевірки. Потім я ставлю це питання на рівні керівництва, коли підтверджується інформація щодо зловживання правами працівниками ТЦК,
– зауважив він.

Як пояснив Лубінець, це робиться для того, щоб щодо таких співробітників військкоматів відкривалися дисциплінарні провадження, а вище керівництво ухвалювало рішення щодо покарання своїх підлеглих.

Нагадаємо, Служба безпеки України атакувала безпілотниками нафтопереробний завод у російському місті Туапсе, внаслідок чого було пошкоджено обладнання.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE