Politerno > Україна і світ > Міноборони призначило главу агенції закупівель – менеджерку з “Укренерго”, що загрузло у корупції

Міноборони призначило главу агенції закупівель – менеджерку з “Укренерго”, що загрузло у корупції

  • 29 Січня, 2024
  • 427 Переглядів
  • 0

У Міністерстві оборони призначили нового директора держпідприємства “Агенція оборонних закупівель” – тепер цю посаду обійматиме Марина Безрукова.

Про це повідомили у Telegram-каналі МО.

“Міноборони вибудовує нову архітектуру закупівель, яка унеможливить прояви корупції та буде відповідати стандартам НАТО. Зміна менеджменту — такий перший крок до кардинального перезавантаження “Агенції оборонних закупівель”. Наш пріоритет — це своєчасне та якісне забезпечення наших військових усім необхідним. Без простору для корупції”, — зазначив заступник міністра Дмитро Кліменков.

У МО розповіли, що Безрукова має понад 20 років досвіду в управлінні ланцюгами постачання та розвитку партнерства з іноземними компаніями (США, Канада, Європа, Близький Схід, Африка).

У 2017-2024 роках працювала в Національній енергетичній компанії “Укренерго”, де розробила та впровадила сучасну політику закупівель, засновану на принципах прозорості, ефективності та розподілу повноважень.

“Укренерго однією з перших серед держкомпаній перевела всі закупівлі на платформу ProZorro, створила інститут уповноважених осіб, відповідальних за закупівлі, дирекцію з управління ланцюгами постачання з категорійним менеджментом у закупівлях, а також впровадила допоміжні функції внутрішнього аудиту та комплаєнсу”, — вказали у відомстві.

У міністерстві пояснили, що результатом стало:

  • зниження цін в закупівлях у середньому на 14%;
  • зменшення середнього часу проведення закупівель на 20%;
  • підвищення кваліфікації закупівельної команди;
  • заощадження на закупівлях понад 1,2 мільярда гривень за останні 5 років.

Своєю чергою Безрукова підкреслила, що “ефективні та прозорі закупівлі зброї — запорука нацбезпеки, а транспарентність, цифровізація та нульова толерантність до корупції — основні принципи роботи”.

“Ми маємо робити акцент на інноваціях та стратегічних партнерствах, щоб забезпечити найсучасніше озброєння для ЗСУ. Віддаючи перевагу передовим технологіям і постійно вдосконалюючи власний арсенал, суттєво покращимо оснащення військ”, — наголосила директорка держпідприємства.

У Міноборони додали, що “зміна очільника — перший крок до трансформації “Агенції оборонних закупівель”. Наступний етап — створення Наглядової ради з професійних та компетентних менеджерів міжнародного рівня”.

Справа ДБР щодо "Укренерго"

У звіті Безрукової не згадується, що ДБР веде в «Укренерго» розслідування щодо масштабних зловживань саме на тендерних процедурах.

"Одного цього факту достатньо, щоб поставити таке призначення під сумнів. Але ж головне не в цьому, головне, що підходи у псевдокомерційних структурах як "Укренерго" і "Агенції оборонних закупівель" не співпадають принципово", - пише політичний аналітик Олександр Кочетков у себе в Facebook.

Офіс Генерального прокурора 20 вересня минулого року провів обшуки в приміщенні НЕК "Укренерго", зокрема проводилася виїмка договорів оператора розподілу з контрагентами, з якими компанія співпрацювала в 2019-2023 роках.

Днями стало відомо, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили в розшук трьох учасників схеми заволодіння електрикою НЕК "Укренерго".

Довідково: Марина Безрукова — магістриня з фінансів (КНУ імені Тараса Шевченка), спеціалістка з правознавства (КНУ імені Тараса Шевченка), магістриня управління бізнесом — MBA (Київська школа економіки).

Із січня 2017 року вона працювала у НЕК "Укренерго" на посадах члена правління, директора з управління ланцюгами поставок тощо. Раніше — в корпоративному секторі компаній різних сегментів економіки.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся із главою Закарпатської ОВА Віктором Микитою на КПП на угорсько-українському кордоні. Перед переговорами в Ужгороді він разом з українськими колегами вшанував полеглих захисників України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE