Politerno > Україна і світ > Угорщина виступає за повернення її меншині в Україні низки втрачених прав – Кулеба обіцяє створити комісію

Угорщина виступає за повернення її меншині в Україні низки втрачених прав – Кулеба обіцяє створити комісію

  • 29 Січня, 2024
  • 501 Переглядів
  • 0

Угорщина просить Україну повернути права своїй національній меншині на Закарпатті, якими вона користувалася до 2015 року. Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна налаштована на остаточне вирішення суперечки з Угорщиною цього питання. Для цього буде працювати спеціальна комісія під егідою МЗС, щоб за 10 днів внести “остаточну ясність”.

Сійярто заявив, що делегації двох країн зустрілися, щоб відновити добросусідські відносини. За його словами, угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя.

За словами Сійярта, було доручено комісії домовитися про ці питання якомога швидше і розробити пропозиції для міністерств.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що для вирішення суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин буде працювати спеціальна комісія під егідою МЗС, щоб за 10 днів внести “остаточну ясність”, передає “Європейська правда”.

Міністр уточнив, що питанню нацменшин була присвячена значна частина зустрічі в Ужгороді.

За його словами, угорський міністр перерахував перелік питань, які з точки зору угорської сторони потребують або роз’яснення, або уточнення, або додаткового вирішення на рівні підзаконних актів.

За його словами, якщо раніше в питанні нацменшин йшлося про ухвалення рішень в контексті членства України в ЄС, то тепер є бажання мати цю дискусію на двосторонньому рівні, для того щоб “остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено в інтересах усіх нацменшин”.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся із главою Закарпатської ОВА Віктором Микитою на КПП на угорсько-українському кордоні. Перед переговорами в Ужгороді він разом з українськими колегами вшанував полеглих захисників України.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони призначили нового директора держпідприємства “Агенція оборонних закупівель” – тепер цю посаду обійматиме Марина Безрукова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE