Politerno > Україна і світ > США планували “неядерну” відповідь на можливий ядерний удар РФ по Україні – NYT

США планували “неядерну” відповідь на можливий ядерний удар РФ по Україні – NYT

  • 10 Березня, 2024
  • 406 Переглядів
  • 0

Адміністрація президента США наприкінці 2022 року створила робочі групи для розробки плану дій у відповідь на можливе застосування Росією ядерної зброї в Україні, але ця відповідь мала бути неядерною. 

Про це повідомило видання The New York Times з посиланням анонімних американських посадовців, пише “Європейська правда”.

За інформацією видання, у Білому домі вважали, що відповідь США на цю загрозу повинна бути неядерною, втім зазначили, що це має бути якась “драматична реакція” – можливо, навіть конвенційна атака на підрозділи, які запустили ядерну зброю.

В адміністрації президента Байдена були переконані, що в іншому випадку вони ризикують заохотити не лише російського диктатора Путіна, але й будь-якого іншого авторитарного лідера з ядерним арсеналом – великим чи малим, йдеться в публікації.

За даними NYT, дехто вважав, що публічні попередження РФ про те, що Україна начебто готується використати “брудну бомбу”, були приводом для превентивного ядерного удару.

Військові ігри в Пентагоні та аналітичних центрах навколо Вашингтона уявляли, що використання Путіним тактичної зброї – можливо, з подальшою погрозою підірвати ще більше – може відбутися за різних обставин, зазначає видання.

Одна з симуляцій, йдеться в матеріалі, передбачала успішний контрнаступ України, який поставив би під загрозу утримання Криму Росією, водночас інша передбачала вимогу Москви до Заходу припинити будь-яку військову підтримку Києва для того, щоб розколоти НАТО.

NYT вказує, що в середині листопада 2022 року директор ЦРУ Вільям Бернс зустрівся з головою Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним, де перший дав зрозуміти, що “для Росії будуть чіткі наслідки”.

Американські посадовці не розповіли, наскільки конкретно Бернс говорив Наришкіну про характер відповіді Сполучених Штатів.

“Наришкін поклявся, що він зрозумів, і що Путін не має наміру використовувати ядерну зброю”, – розповів директор ЦРУ.

Раніше CNN повідомив, що наприкінці 2022 року США почали "ретельно готуватися" до того, що Росія може завдати ядерного удару по Україні.

29 лютого Володимир Путін звернувся з посланням до Федеральних зборів, де говорив, серед іншого, про "повну готовність" ядерних сил, та лякав наслідками потенційного рішення залучити військових країн НАТО в Україні.

Держдеп засудив заяви Путіна про "ризик ядерної війни", зазначивши, що наразі Штати не бачать загрози застосування Москвою ядерної зброї.

Нагадаємо, міжнародні медіа заявляють про знищення двох пускових установок Patriot недалеко від Покровська на Донеччині. Збройні сили не коментують це, тим часом Інститут вивчення війни вважає, що це неправда.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE