Politerno > Тернопільщина > Чергова афера міськради Тернополя: фірмі віддали в оренду ділянку під приводом неіснуючої споруди

Чергова афера міськради Тернополя: фірмі віддали в оренду ділянку під приводом неіснуючої споруди

  • 23 Березня, 2024
  • 3692 Переглядів
  • 0

Тернопільська міська рада та підприємець провернули аферу щодо передачі його фірмі у довготривалу оренду земельної ділянки в центрі міста.

Так вважає прокуратура, яка судиться з підприємцем Михайлом Бочаром, його фірмою ТОВ «ТЕР-ВІВ» та Тернопільською міською радою. Михайла Бочара пов’язують з одним дуже відомив в Тернополі керівником податкової.

Афера проста як двері: спочатку для учасника схеми реєструють права власності на неіснуючий кіоск, а згодом, у позаконкурентний спосіб, міська рада передає в оренду терміном на десять років земельну ділянку під ним. Ще за якийсь час на ділянці з’являється невеликий торговий центр.

А тепер про все за порядком:

Керівник Тернопільської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом до Тернопільської міської ради, Бочара М.Г., Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, щодо визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку.

Йдеться про земельну ділянку площею 0.0456 га з кадастровим номером 6110100000:12:006:0056, яка знаходиться поруч з довгобудом бібліотеки у центрі Тернополя на вул. Митрополита Шептицького, 4в.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилався на те, що в Михайла Бочара були відсутні дозвільні документи на виконання будівельних робіт на земельній ділянці по вул. Митрополита Шептицького. Управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради адресний номер об`єкту нерухомості – споруді для підприємницької діяльності – не присвоювався. Технічний паспорт на самочинну споруду виготовлений за фактичної відсутності об`єкту. Рішення органу місцевого самоврядування та суду з питань, визначених ст.376 ЦК України, не приймались.

Відтак, державним реєстратором Кременецької міської ради Тернопільської області Курадчиком А.А. при внесенні запису до Державного реєстру речових прав та прийнятті рішення про державну реєстрацію права власності на споруду для підприємницької діяльності загальною площею 8.5 кв.м по вул. Шептицького було порушено вимоги закону та внесено недостовірні відомості про реєстрацію права на нерухоме майно за Михайлом Бочаром на відсутню споруду для підприємницької діяльності (запис від 20 вересня 2019 року, номер запису 33323162, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна -№1919351761101).

Згідно висновку експерта від 19 травня 2020 року за результатами проведеної комплексної земельно-технічної, будівельно-технічної та експертизи з питань землеустрою у межах кримінального провадження №12020210010001551 від 24 червня 2020 року встановлено, що на земельній ділянці кадастровий номер 6110100000:12:006:0056 відсутній об`єкт нерухомого майна площею 8.5 м.кв. 

На основі доступних супутникових знімків дана споруда спостерігається лише в період з 21 липня 2015 року по 11 серпня 2018 року.

На думку прокурора, вказане дає підстави для скасування державної реєстрації прав на них.

Згідно акту прийому-передачі та грошової оцінки Михайло Бочар передав до статутного капіталу ТОВ «ТЕР-ВІВ» споруду для підприємницької діяльності площею 8.5 м.кв. реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1919351761101, про що 10 жовтня 2019 року у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно здійснено запис про припинення його права власності на об`єкт.

Отже, відображений у Реєстрі речових прав на нерухоме майно перехід права власності на відсутній зареєстрований об`єкт від Михайла Бочара до ТОВ «ТЕР-ВІВ», не змінює його статусу, а тому подальша перереєстрація права власності на товариство є такою ж незаконною, як і первинна реєстрація. Це стосується як речових прав на фактично відсутню споруду Бочара М.Г. , так і ТОВ «ТЕР-ВІВ».

21 жовтня 2019 року ТОВ «ТЕР-ВІВ» звернулося в Тернопільську міську раду із заявою про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0.0460 га для будівництва та обслуговування споруди для провадження підприємницької діяльності з реконструкцією під торгово-офісні приміщення.

Рішенням сесії Тернопільської міської ради від 25 жовтня 2019 року №7/39/170 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою вул. Митрополита Шептицького, 4в ТОВ «ТЕР-ВІВ» надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0.0460 га в оренду терміном на десять років для обслуговування споруди для провадження підприємницької діяльності з реконструкцією під торгово-побутово-офісні приміщення.

Прокурор вважає, що оскільки під час прийняття сесією Тернопільської міської ради рішення від 13 березня 2020 року №7/47/167 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою вул. Митрополита Шептицького, 4в товариству з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», порушені вимоги статтей 124, 134 ЗК України, останнє підлягає визнанню незаконним, а договір оренди земельної ділянки від 20 березня 2020 року, який зареєстрований в реєстрі за №6266 від 23 березня 2020 року, відповідно до ч.1 ст.215 ЦК України, повинен бути визнаний недійсним.

Враховуючи, що Тернопільська міська рада, приймаючи рішення від 13 березня 2020 року №7/47/167, діяла всупереч суспільним інтересам, тому саме прокурор має право і обов`язок діяти на захист порушених державних інтересів шляхом подання відповідного позову до суду. В цьому випадку Тернопільська міська рада набуває статусу відповідача.

Таким чином прокурор зазначає, що оскільки Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області не є ані власником, ані розпорядником оскаржуваної земельної ділянки, а Тернопільська міська рада не може звернутись з позовом до суду з метою скасування свого рішення та поєднати позивача і відповідача в одній особі, в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 2 листопада 2023 року у задоволенні позову керівника Тернопільської окружної прокуратури до Михайла Бочара, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, відмовлено.

Не погоджуючись з ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 2 листопада 2023 року, Тернопільська окружна прокуратура подала на неї апеляційну скаргу, посилаючись на її незаконність та необґрунтованість, порушення судом норм процесуального права.

27 лютого 2024 року у справа № 607/14562/22Тернопільський апеляційний суд постановив роз`яснити позивачу – прокуратурі - що розгляд зазначеної справи віднесено до юрисдикції господарського суду та що протягом десяти днів з дня отримання цієї постанови він може звернутися до Тернопільського апеляційного суду із заявою про направлення справи за  встановленою юрисдикцією.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE