Politerno > Україна і світ > Скандал: колишні поплічники Януковича просять грошей в американців для реалізації ветеранської політики в Україні

Скандал: колишні поплічники Януковича просять грошей в американців для реалізації ветеранської політики в Україні

  • 27 Березня, 2024
  • 310 Переглядів
  • 0

Ексочільник Миколаївської СБУ Віталій Герсак в серпні 2023 року заснував громадську організацію «Вільні та вірні», яка організувала конференцію з американцями «Створення дієвої ветеранської політики в Україні», де ексслужбовець намагався залучити кошти від донорів.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske.

ГО «Вільні та вірні» має філіали у Вінниці, Одесі та Миколаєві, де керівниками зазначені одіозні постаті. Зокрема у Вінниці це ексрегіонал депутат Віктор Пигуля, який до 2020 року постійно балотувався до місцевої ради від опозиційного блоку, а ще, за матеріалами судової справи, не віддавав партнеру виманені в нього 10 тисяч доларів.

В Одесі — місцевий ексдепутат від «Слуги народу» Олег Каптур з неоднозначною репутацією.

А в Миколаєві — Рустамджам Садрідінов, член «Партії регіонів» в часи Януковича. На місцевих виборах 2020 року балотувався від проросійської партії «Наш край», яку створили колишні «регіонали». Вже після початку великої війни Рустамджам неодноразово ставав фігурантом журналістських розслідувань, через постачання продуктів для армії за завищеними цінами.

Співорганізатором конференції Герсака став зокрема Інститут Демократії та Розвитку PolitA. Організація відома співпрацею з американською лобістською компанією Zeppelin Communications в інтересах ексгенпрокурорки Ірини Венедіктової.

На захід запросили й Міністерство у справах ветеранів України. Утім про організаторів заходу, тим паче про їхні грандіозні плани, чиновники до цього часу не чули.

«Як запрошена гостя. Я не знайома поки з цією ініціативою, тому долучилася до запрошення», — сказала заступниця міністра у справах ветеранів України Оксана Сивак.

На відеозвʼязку на заході були, зокрема, представник Міністерства у справах ветеранів США Принс Тейлор, президентка американської організації TAPS Бонні Керролл, директор Американо-українського ветеранського мосту Джон Чунінг.

Сам Герсак так і не повідомив hromadske, у якому підрозділі служив і брав участь у бойових діях, втім на кількох різних ресурсах йшлося про 122 бригаду ТрО з Одещини.

Туди hromadske надіслало свій запит — як чинний військовослужбовець може перебувати так далеко від підрозділу та чи взагалі знають там про його амбіційні плани про співпрацю з американцями. Від підрозділу конкретної відповіді не було. Мовляв, така інформація може загрожувати особистій безпеці військовослужбовців. Втім, там повідомили, що керівництво частини нікого не уповноважувало на пошук джерел фінансування.

Читайте також: Україна закликала Ватикан не влаштовувати провокацій на великодні свята

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE