Politerno > Україна і світ > Суддя ліквідованого ОАСК має російський паспорт і отримує мільйонні доходи не здійснюючи судочинства

Суддя ліквідованого ОАСК має російський паспорт і отримує мільйонні доходи не здійснюючи судочинства

  • 9 Квітня, 2024
  • 278 Переглядів
  • 0

Суддя Аріна Літвінова має російське громадянство, хоча у документах на суддівське призначення зазначила про його відсутність. Очікуючи переатестацію після ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва вона отримала зарплату, яка вимірюється шестизначною сумою, хоча фактично не здійснювала судочинство.

Розслідування про діяльність судді опублікували журналісти проєкту “Схеми”, які спираються на відповідні витяги з російських реєстрів.

“Громадянство РФ суддя набула у 2002 році у місті Єкатеринбург у Росії. На той час Літвінова вже три роки як працювала у Вищому арбітражному суді України”, – зазначають розслідувачі.

Після ліквідації суду, який відомий численими скандалами, зокрема навколо очільника суду – Павла Вовка, Аріна Літвінова набула статусу громадянки Російської Федерації за допомогою однієї з доступних для такої дії в РФ, опцій – заміна паспорта громадянина СРСР.

“У витоках із баз даних жителів Єкатеринбурга за 2008 рік «Схеми» знайшли інформацію про громадянку РФ Аріну Літвінову з такою ж датою народження, як в української судді, із зазначенням даних її російського паспорту. Там же зазначено її місце реєстрації в Єкатеринбурзі, яке збігається із вказаним у витягу з системи «Роспаспорт», де також є її фотографія”, – зазначають розслідувачі.

Фактично паспорт Літвінової не є чинним, оскільки вона під час досягнення 45-річчя, не здійснила обмін. Проте це лише може означати нечинність документа, але не втрату російського громадянства. Спеціальний порядок офіційного виходу із нього регулюється окремим законом країни-агресора. Для цього необхідно скласти звернення до органів влади РФ та завершити процедуру, підтвердивши особисте волевиявлення громадянина.

Суддя вважає розслідування “провокацією”

Журналісти поцікавились у судді як вона може прокоментувати ситуацію, на що суддя відповіла: «Це якась провокація». Після цього вона не відповідає на дзвінки і повідомлення.

Батьки судді також є громадянами Росії. Батько, відповідаючи на запитання журналістів повідомив лише що журналіст є “провокатором”, а мати відмовилась спілкуватись.

Громадська рада доброчесності про Аріну Літвінову: допускала дії, обумовлені політичними мотивами

“У 2020 році Громадська рада доброчесності надала негативний висновок щодо судді Аріни Літвінової. У висновку зазначено, що суддя допускала дії, обумовлені політичними мотивами та переконливо не пояснила джерела походження майна”, – зазначається у тексті розслідування.

Серед резонансних справ Аріни Літвінової у складі колегії – справа колишніх акціонерів «Приватбанку». Позов був задоволений. За рішенням суду “Приватбанк” мав сплатити власнику футбольного клубу «Динамо» Ігорю Суркісу 1 мільярд гривень. Це рішення було скасовано Верховним судом.

Ще одна резонансна справа пов'язана з громадянством стосується колишнього депутата від забороненої «ОПЗЖ», кума президента Росії Владіміра Путіна Віктора Медведчука. Як дізнались журналісти, він судиться в українських судах щодо повернення йому громадянства України, депутатського мандату та зняття накладених РНБО санкцій.

Позов стосовно повернення депутатського мандата захист Медведчука подав у лютому 2023 року. Зараз розгляд справи призупинили  до винесення рішення у справі про повернення Медведчуку громадянства.

Медведчука, разом із його колегами по «ОПЗЖ» Тарасом Козаком, Ренатом Кузьміним та Андрієм Деркачем, позбавили громадянства України 10 січня 2023 року  «на підставі матеріалів, які були підготовлені Службою безпеки України та Державною міграційною службою України». Відповідно усі четверо були позбавлені і мандата народного депутата України.

Нагадаємо, Рада національної безпеки й оборони України (РНБО) ухвалила рішення про примусове вилучення акцій приватного акціонерного товариства “Завод з виробництва ядерного палива”. Відповідний документ підписав президент України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE