Politerno > Україна і світ > Нові санкції ЄС остаточно знищать газову імперію Кремля, — Politico

Нові санкції ЄС остаточно знищать газову імперію Кремля, — Politico

  • 4 Травня, 2024
  • 226 Переглядів
  • 0

Вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС має намір запровадити санкції проти російського газу.

Про це пише Politico.

До 14-го пакету планується включити заборону на перевалку російського СПГ у європейських портах та заходи проти трьох підприємств російського газового виробника «Новатек».

Зокрема планується накласти ембарго на перевалку скрапленого газу з проєкту «Ямал СПГ» в європейських портах. Це вплине як на поставки до держав ЄС, так і для подальшого експорту до третіх країн.

Проте, як зазначено в проекті пропозицій, які все ще можуть бути змінені, штрафні санкції вплинуть лише на чверть 8 мільярдів євро прибутку Росії від СПГ, згідно з даними експертів і аналізом POLITICO.

Зупинення перепродажу ЄС російського СПГ вимагатиме від Москви капітального перегляду своєї поточної бізнес-моделі, що не мало.

Без європейських портів, як зручного транзиту, Росії доведеться використовувати спеціально обладнані криголами, які розрізають лід Арктичного моря — яких бракує — щоб доставити газ до Азії.

За словами Лаури Пейдж, газового експерта з аналітичної компанії Kpler, це завдасть шкоди величезному російському заводу СПГ «Ямал» вартістю 27 мільярдів доларів на крайній півночі Сибіру. 

Заборона «є хорошим першим кроком вперед», сказав Катінас, але «цього недостатньо», якщо ЄС хоче задушити грошові потоки Кремля.

Комісія досі чинила опір санкціям щодо СПГ, незважаючи на неодноразові запити з боку країн Балтії та Польщі. Проте нова пропозиція, здається, швидко отримує політичну підтримку.

«У рамках нового пакету санкцій проти Росії федеральний уряд закликає до поступового припинення перевалки російського СПГ у європейських портах», — заявив у вівторок міністр енергетики Бельгії Тінне ван дер Стратен. «Ми повинні… перестати збільшувати військову скарбницю Путіна».

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив минулого тижня, що він «дуже підтримає» обмеження московського СПГ — це схвалення має вирішальне значення, враховуючи розмір Німеччини — тоді як міністр енергетики Італії Гілберто Пічетто Фратін заявив POLITICO в неділю, що в країни «немає причин перешкоджати» санкціям.

Нагадаємо, розвідка Великої Британії передбачає збільшення втрат РФ в найближчі два місяці через наступальні операції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE