Politerno > Україна і світ > Росія прибрала з сайту уряду скандальний законопроект про зміну кордонів в Балтійському морі

Росія прибрала з сайту уряду скандальний законопроект про зміну кордонів в Балтійському морі

  • 22 Травня, 2024
  • 214 Переглядів
  • 0

З сайту уряду Росії зник законопроєкт Міністерства оборони, який пропонував односторонню зміну Росією її кордонів із Фінляндією, Естонією та Литвою у Балтійському морі.

Як повідомляє Радіо Свобода, на сайті archive.is залишилася збережена копія опису законопроєкту, який запропонувало Міноборони.

У тексті законопроєкту, який напередодні вивчило видання The Moscow Times, йшлося про те, що зміна кордону в районі Балтійська, Зеленоградська та в східній частині Фінської затоки нібито мало дозволити використовувати відповідні акваторії як внутрішні морські води Росії.

Також Росія, згідно з документом, мала намір скоригувати координати кордону в зоні кількох островів у Фінській затоці та поряд із північним вхідним мисом річки Нарва. На кордоні з Литвою під перегляд потрапляли зони Куршської та Балтійської кіс, а також райони мису Таран.

Автори проєкту стверджували, що чинні географічні координати, встановлені у 1985 році, «не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці».

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков раніше заявив, що пропозиція Міноборони про оновлення координат кордонів Росії в Балтійському морі не має політичного підґрунтя, і запропонував журналістам звернутися за коментарями до оборонного відомства.

У відповідь на публікацію законопроєкту в МЗС Фінляндії заявили, що розраховують на дотримання Росією Конвенції ООН з морського права, що регулює зміну територіальних вод.

МЗС Литви назвало російський план проявом «агресивної та ревізіоністської» політики Кремля. Естонія плани Росії не коментувала.

Читайте також: Єврокомісія вже у липні планує скерувати на потреби України частину коштів із заморожених банківських активів Росії

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE