Politerno > Україна і світ > Швеція дозволила Україні застосовувати свою зброю по цілям в РФ – Шольц боїться “великої війни”

Швеція дозволила Україні застосовувати свою зброю по цілям в РФ – Шольц боїться “великої війни”

  • 26 Травня, 2024
  • 427 Переглядів
  • 0

У Швеції визнали, що Україна має право використовувати поставлену  шведську зброю для ураження об’єктів на території Росії. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, своєю чергою, виступає проти використання ЗСУ наданої партнерами зброї для ударів по Росії, бо хоче запобігти “переростанню конфлікту у велику війну”.

Як пише Hallandsposten, про це відповів у коментарі міністр оборони країни Пол Йонсен.

Він зазначив, що Україна піддається неспровокованій і незаконній агресивній війні з боку Росії.

“Згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися військовими діями, спрямованими на територію противника, якщо вони відповідають законам війни. Швеція підтримує міжнародне право та право України на захист”, – зазначається у повідомленні.

Заборона на удари західною зброєю по РФ

З моменту перших поставок західної зброї в Україну діяла заборона на її використання для ударів по території РФ. Однак, за даними NYT, консенсус навколо цього питання розпадається – в адміністрації Байдена тривають дебати щодо послаблення заборони.

Спікер Палати представників США Джонсон підтримав ідею України бити по території РФ американською зброєю.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни-партнери України мають скасувати заборону на застосування їхньої зброї для ударів по об’єктах на території РФ.

Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що уже зараз є країни, які надали Україні зброю без обмежень на удари по РФ. 

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти застосування західної зброї на території Росії, щоб “запобігти перетворенню війни в Україні на “велику війну”.

Шольц зазначив, що наразі не бачить причин для розширення зони застосування західної зброї у війні в Україні.

Існують “чіткі правила поставок німецької зброї, які були узгоджені з Україною і які працюють”, сказав Шольц.

“Принаймні, це моя позиція”, – додав він. 

Шольц додав, що метою його політики щодо України є “запобігання переростанню конфлікту у велику війну”. Він зазначив, що досі Німеччина ставила постачання зброї в Україну в залежність від того, чи не буде вона використовуватися на російській території.

Нагадаємо, представники розвідки США та союзників відзначають збільшення кількості російських диверсійних операцій в Європі, спрямованих на підрив постачання військової допомоги Україні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE