Politerno > Україна і світ > Уряд знайшов ще один привід доправляти українців до ТЦК, навіть якщо вони оновили свої дані

Уряд знайшов ще один привід доправляти українців до ТЦК, навіть якщо вони оновили свої дані

  • 29 Травня, 2024
  • 1980 Переглядів
  • 0

Кабінет міністрів дозволив доправляти до ТЦК та СП військовозобов’язаних українців, навіть якщо вони оновили свої військово-облікові дані.

Про це повідомляє Obozrevatel.

Після затвердження військово-облікових документів нового зразка розбіжності у “старих” військових квитках та даних з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” автоматично роблять документ недійсним, а його власника зобов’язують самостійно або в “супроводі” поліції прибути до ТЦК.

І, за оцінками експертів, зважаючи на довоєнний хаос у системі військкоматів, що трансформувалися у ТЦК та СП, з проблемами зіткнуться до 60-70% чоловіків призовного віку в Україні. Що трапилося і яку “пастку” приготував для військовозобов’язаних громадян український уряд, розбирався OBOZ.UA.

Постанова з “сюрпризом”

З 18 травня в Україні набула чинності постанова Кабінету міністрів №559 від 16 травня поточного року. Нею уряд затвердив нову форму військово-облікового документа (ВОД), залишивши чинними документи, що були видані раніше, до набуття чинності нового закону про мобілізацію та “оновленого” військового квитка.

У цій постанові уряд залишив “гачок”, на який, за оцінками експертів, можуть втрапити до 70% військовозобов’язаних українців: відомості, зазначені у військово-обліковому документі “старого” зразка, мають повністю відповідати даним з Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг”. Якщо ж під час перевірки документа буде виявлено невідповідності даних з реєстру “Оберіг” і відомостей у графах 1-5, 13-14 військового квитка старого зразка – його можуть визнати недійсним. З подальшим добровільним або примусовим доправленням до ТЦК та СП “для звіряння даних”.

Стосується це всіх громадян, що перебувають або були виключені з військового обліку Збройних сил України, Служби безпеки України, органів розвідки.

Якщо ж під час перевірки військово-облікового документа буде встановлено невідповідність даних у графах 1-5, 13-14 військово-облікового документа з відомостями з реєстру “Оберіг” – ВОД вважається недійсним.

Враховуючи вже хоча б той факт, що свого часу в Міноборони України змінили затверджений перелік військово-облікових спеціальностей і більшість військовозобов’язаних чоловіків, які не стикалися особливо близько ні з мобілізаційною системою, ні з армією загалом, так і не оновили свій ВОС, у військово-обліковому документі, з високою часткою ймовірності, виявлять невідповідності у графі 5.

Та й проведена раніше реформа, в ході якої успадковані від СРСР військкомати змінила нова концепція – територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки – запроваджувала певні зміни, наприклад, у способі обліку військовозобов’язаних. Але через відсутність як жорсткого обов’язку, так і особливу потребу оновлювати свої дані українці призовного віку також у більшості не поспішали.

І тепер це цілком може обернутися для них проблемою.

Чому військовий квиток старого зразка може бути визнаний недійсним?

Тут урядовці визначили одразу сім із наявних граф, неточності в яких при звірці з даними в "Оберіг" можуть стати для громадянина квитком до ТЦК.

Так, військовий квиток може бути визнаний недійсним у разі розбіжностей у:

  • визначенні належності до військового обов'язку: призовник, військовозобов'язаний, резервіст. Ця інформація зазначається у графі 1. Для громадян, що були виключені з військового обліку, має бути вказана категорія, з якої вони були виключені.
  • номері картки платника податків, що вказується у графі 2 (за його відсутності вказується серія та номер паспорта).
  • складу відповідно до положень статті 5 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу" (рядовий, сержантський і старшинський, офіцерський) з графи 3 (для призовників графа не заповнюється).
  • військовому званні з графи 4. Воно вказується для військових та резервістів. Для осіб, виключених з обліку, зазначається військове звання на дату виключення, а для призовників графу лишають пустою.
  • у військово-обліковій спеціальності згідно з переліками, що затверджені Міноборони (або СБУ для військовозобов'язаних та резервістів Служби), що зазначаються у графі 5.
  • даті взяття на військовий облік та найменуванні районного, міського ТЦК або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку (вказується у графі 13). Якщо громадянина було знято чи виключено з військового обліку, у графі зазначається дата та причина зняття або виключення згідно з чинним законодавством.

Також військовий квиток може бути визнаний недійсним у разі виявлення неточностей у графі 14. Вона заповнюється у разі зняття з військового обліку з таких причин, як заклик, прийняття на військову службу або вступ на навчання до вищих військових навчальних закладів або відбуття до установ виконання покарань, а також при знятті з військового обліку після визнання непридатним до військової служби або досягнення граничного віку перебування у запасі.

Військовий квиток визнаний недійсним: що далі?

Якщо невідповідності чи неточності даних з військового квитка старого зразка та реєстру "Оберіг" було встановлено, наприклад, правоохоронцями під час перевірки документів на вулиці – справа цілком може завершитися затриманням.

Згідно з поставою уряду №560, під час перевірки документів громадян співробітниками ТЦК, прикордонниками та поліцейськими мають бути звірені персональні дані, дані ВОД та дані з реєстру військовозобов'язаних "Оберіг".

Якщо перевіряльники виявлять розбіжності, спершу вони мають запропонувати громадянину пройти до районного або міського ТЦК для уточнення даних. При цьому громадянину вручають відповідну повістку.

Якщо громадянин отримувати повістку відмовляється, складається акт відмови, який підписують двоє членів групи оповіщення. Він потрібен для подальшого притягнення порушника до адмінвідповідальності.

Окрім того, у разі відмови прослідувати до ТЦК поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доправлення громадянина у примусовому порядку.

Нагадаємо, поліція провела обшуки в офісах Європарламенту в Брюсселі й Страсбурзі у кримінальній справі про просування російської пропаганди.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE