Politerno > Україна і світ > Підвищення тарифу на електроенергію: за рахунок громадян покриють борги “Енергоатому” – Дроздов

Підвищення тарифу на електроенергію: за рахунок громадян покриють борги “Енергоатому” – Дроздов

  • 1 Червня, 2024
  • 574 Переглядів
  • 0

Остап Дроздов

Якщо подвійне підвищення тарифів на електроенергію – ринкове рішення, й людина від безвиході змушена буде платити ринкову вартість, то: хто є кінцевим бенефіціяром подвоєння суми, зібраної в населення? Часом не Енергоатом? (Деркач?)

Яке цікаве співпадіння: Енергоатом має заборгованість на енергоринку 25 млрд – а за пів року дії нових тарифів Енергоатом додатково збере з населення 26 млрд. Тобто, грубо кажучи, зможе погасити свій борг, а наступного року отримати плюс 52 млрд (порахували фахівці з енергетики).

І тепер ключове питання: НА ЩО будуть використані нові надходження від подвоєного тарифу? Держава ж НЕ ОПРИЛЮДНИЛА ні плану, ні механізму відновлення зруйнованої генерації. Тарифи смердам – подвоїла. Пояснити смердам, куди ці гроші підуть і в які терміни відновляться потужності – не повважала за необхідне. “Укріплення” ТЕЦ за зразком Трипільської (майже 10 млрд грн було спущено на це) – не пропонувати. Приблизні слова “на це необхідні роки” теж не пропонувати, бо гроші люблять конкретику якби. Новий тариф же ж цілком конкретний, з сотими числами після коми.

Ну й, окрім того, ніхто не здивується, що міжнародні партнери можуть припинити фінансування віднови знищеної енергетики – адже якщо держава подвоїла тариф, то, логічно, відпадає потреба просити гроші в Заходу на енергореновацію: це покладено на споживачів.

Супутня інформація:

– місячна зарплата керівника Енергоатому 400 тисяч,

– торік Енергоатом закупив 10 електробусів на суму 270 млн для перевезення свого персоналу,

– один такий бус коштує 736 тисяч доларів,

– а ще Енергоатом закупив кабелів на 33 млн для окупованої Запорізької АЕС та Південноукраїнської АЕС за вдвічі вищими цінами,

– також Енергоатом видав 540 млн на реконструкцію Рівненської АЕС. Користуючись нової нормою законодавства, енергомонополіст офіційно приховав вартість усіх матеріялів, куплених на ці пів мільярда.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE