Politerno > Україна і світ > До Києва прибув Прем’єр-міністр Угорщини Орбан, очікуються складні перемовини

До Києва прибув Прем’єр-міністр Угорщини Орбан, очікуються складні перемовини

  • 2 Липня, 2024
  • 201 Переглядів
  • Comments Off

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вранці 2 липня прибув до Києва, що є його першим візитом за багато років.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

У вівторок вранці кортеж прем’єра з численних авто прибув до посольства Угорщини. Це перший візит Орбана в Україну за багато років – він не відвідував Україну ані за каденції Володимира Зеленського, ані за попереднього президента Петра Порошенка. Утім, у 2012 році Орбан відвідував Київ для зустрічей з тодішнім президентом Януковичем.

Також візит підтверджують численні джерела “ЄвроПравди” з української та угорської сторони.

Під час поїздки очікуються переговори Орбана з президентом Володимиром Зеленським та іншими топпосадовцями.

Наприкінці минулого тижня, нагадаємо, Орбан і Зеленський перетиналися на полях саміту лідерів ЄС у Брюсселі.

Тоді “ЄвроПравді” стало відомо, що угорський лідер наступного (тобто вже цього) тижня може зустрітися із Зеленським, можливо, в Україні, аби зробити крок до налагодження відносин між Києвом і Будапештом під тиском з боку ЄС.

Перед цим, як елемент домовленості для запуску переговорів про вступ України до ЄС, Україна погодилася виконати низку умов Угорщини.

Одне з джерел у Будапешті повідомило, що плани візиту з’явилися після тривалих переговорів щодо питання прав угорськомовної меншини в Україні, яка проживає на крайньому заході України поблизу кордону між двома країнами.

“Передумовою для зустрічі було вирішення питання прав національних меншин. Протягом останніх тижнів було досягнуто домовленості. Вони зможуть оголосити про це як про успіх”, – повідомило джерело в Будапешті, знайоме з підготовкою до візиту.

Хоча питання прав нацменшин було однією з найголосніших претензій Будапешта щодо України, скептики Орбана звинувачують його у використанні цього питання як “димової завіси” для сприяння просуванню російських тез щодо війни, – зазначає видання.

На відміну від більшості європейських країн, Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України і натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку “опонентів”, які нібито змовилися проти нього і підтримали опозицію.

Тим часом Будапешт тримає канали зв’язку з Москвою відкритими, а міністр закордонних справ уряду Орбана, Петер Сійярто, здійснив щонайменше п’ять візитів до Росії з початку війни, останній з яких відбувся минулого місяця на економічному форумі в Санкт-Петербурзі.

Джерело в Києві повідомило, що існує невизначеність щодо того, чи їде Орбан до Києва в двосторонній якості, чи як представник ЄС.

“Очевидно, що існує конфлікт (між інтересами ЄС та Будапешта)”, – сказало джерело.

З 1 липня Угорщина почала піврічне головування у Раді ЄС за ротаційним принципом, перейнявши цю роль від Бельгії, Зеленський привітав Будапешт з початком головування.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE