Politerno > Статті > Україна і світ > “Країна або бізнес”. У Берліні готують ультиматум Порошенку – німецькі ЗМІ

“Країна або бізнес”. У Берліні готують ультиматум Порошенку – німецькі ЗМІ

  • 19 Грудня, 2017
  • 2134 Переглядів
  • 0

Німецьке видання Bild опублікувало статтю під назвою “Корупція і непрозорі угоди. Німеччина погрожує президенту України”. У матеріалі політичного оглядача Петера Тіде (Peter Tiede) йдеться про наростаюче в німецькому уряді невдоволення українським президентом Петром Порошенком.

Впливове німецьке видання розкритикувало Петра Порошенка за корупцію і особисте збагачення. Фото з сайту Bild

“Федеральний уряд і Комісія ЄС, за інформацією Bild, погрожують Україні припиненням виплат фінансової допомоги. В центрі критики – президент України Петро Порошенко”, – зазначає кореспондент видання.

Канцлер Меркель незадоволена курсом президента України Порошенка в якості президента і бізнесмена, йдеться в статті. Як підзаголовок обрана фраза: “У дружби теж є межі”.

Норберт Рьоттген, голова комітету у закордонних справах Бундестагу, сказав Bild: “Петро Порошенко повинен вирішити, хоче він бути президентом чи олігархом – країна або бізнес!”

За його словами, Україна повинна прийняти “рішучі заходи проти неприборканої корупції”: “І це (корупція) бере початок в самій верхівці влади”.

“Меседж” для Порошенка від члена ХДС Норберта Рьоттгена в матеріалі ще раз окремою фразою підкреслює журналіст Тіде: “Країна або бізнес!”.

Але в той же час Рьоттген зазначає: “Україна бореться у війні, розпочатою Росією, за своє право на самовизначення. І це заслуговує нашої солідарності і підтримки”.

Далі видання наводить основні причини “надзвичайно жорсткого тону по відношенню до країни, враженої російським вторгненням”:

  • Дедалі більше невірство в волю Порошенка до реформ.
  • Розтрата мільярдних коштів.
  • Серйозні сумніви у волі уряду і парламентської більшості до рішучої боротьби з корупцією і зрадою.
  • Сумнівний хід приватизації.

“Але найбільше піддається критиці Порошенко в якості сверхбагатого підприємця (шоколадного олігарха): він розширив свій бізнес на посту президента, а не продав його, як обіцяв багато років назад”, – пише журналіст Петер Тіде.

Він нагадує, що 2 квітня 2014 року Порошенко пообіцяв в інтерв’ю Bild відмовитися від акцій своєї компанії: “Якщо мене оберуть Президентом України, я буду грати чесно і продам концерн “Рошен”.

“Замість цього множаться скарги з України про те, що Порошенко тільки розширив свій бізнес (судноверфі, один банк, заводи з виробництва насіння, харчового крохмалю, озброєння і автомобілів, засоби масової інформації) – і також узявся за інші галузі економіки “, – йдеться в статті Bild.

Голова Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Ельмар Брок в інтерв’ю Bild також розкритикував хід боротьби з корупцією в Україні. Дещо було зроблено в цій сфері, але не досить, відзначається в статті.

Петер Тіде акцентує: особливо знаково виглядає з точки зору Берліна спроба парламенту в Києві обмежити незалежність Антикорупційного агентства України (НАБУ), яка зазнала невдачі тільки через міжнародний тиск.

“НАБУ є єдиним незалежним інститутом України, не пов’язаним з кумівством. Воно виявилося під тиском після рейду на високопоставленого чиновника в міністерстві юстиції”, – йдеться в статті німецького видання.

Все чіткіше лунає на адресу України і критика з боку Брюсселя, де в даний час для України заблоковані 600 мільйонів євро.

Комісар ЄС по Україні Йоханнес Хан повідомив Bild: “останнім часом (в Україні) відбулися серйозні події в боротьбі з корупцією, які неприйнятні”.

Він застерігає українську владу від підриву антикорупційних інституцій і наполягає на тому, щоб їх незалежність була гарантована. Інакше Хан погрожує Києву заморозити платежі: “З цим (незалежністю НАБУ – прим. ред.) безпосередньо пов’язана наша фінансова підтримка”.

“Ми як ЄС допомагаємо Україні щосили, але не беззастережно”, – додав Хан.

Подібні негативні події ризикують затьмарити всі успіхи, які відбулись при Порошенкові.

Комісар ЄС Хан стверджує: “Останнім часом Україна досягла величезних успіхів в плані реформ. Парламент прийняв закон про пенсійну реформу, реформу охорони здоров’я, реформу освіти. В цьому році торгівля з ЄС збільшилася майже на 28 відсотків”. Проблеми України – не тільки в боротьбі з корупцією, а й в прозорості надання державних контрактів і в продажу державної власності. Крім того, все більше надходить повідомленння про зростаючі активи Порошенка і розширенні його ділової активності в сферах, пов’язаних з державою.

“На наступному тижні емісар з Берліна і ЄС повинен вилетіти до Порошенка, щоб пояснити йому “абсолютну серйозність ситуації”, як це називають в Берліні і Брюсселі”, – такою фразою завершує статтю Петер Тіде.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE