Politerno > Статті > Україна і світ > В акваріумі завівся “жучок”. Що стоїть за скандалом з прослуховуванням Назара Холодницького

В акваріумі завівся “жучок”. Що стоїть за скандалом з прослуховуванням Назара Холодницького

  • 21 Березня, 2018
  • 3168 Переглядів
  • 0

У керівництві спеціально створеного для боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади України відомства намічається грандіозний скандал з хабарництвом і черговими “плівками”.

Якраз напередодні закордонного відрядження глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького журналістам відразу декількох видань “злили” відомості про те, що “30-річного” генерала кілька місяців тримали під ковпаком колеги по цеху з “спорідненого” Національного антикорупційного бюро та Генпрокуратури.

Більш того – їх спільна спецоперація нібито завершилася документуванням процесу вимагання, а на стіл генпрокурору вже поклали підтверджуюючі це аудіозаписи. За іншими даними, переговорів про хабарі не зафіксовано. Зате є багато вкрай сумнівних з моральної точки зору висловлювань.

Як вважається, зроблені вони були за допомогою “жучка”, закріпленого на акваріумі, який показував журналістам Холодницький під час екскурсій після призначення на посаду. За наявними оцінками, фонотека бесід глави САП налічує кілька місяців, і опоненти Назара Івановича, що володіють ними, недвозначно натякають йому на необхідність термінової відставки.

В даний час жоден із записів поки не просочився в мережу, але деталі щонайменше однієї “каламутній історії” вже відомі.

Тож як Холодницький виявився на межі звільнення (а то і кримінального переслідування), і хто може стояти за його проблемами.

Як Холодницького у відставку випроваджували

Перші відомості про те, що заступник генпрокурора – керівник САП в найближчі дні стане одним з топових ньюсмейкерів України, проявилися після обіду 20 березня. О 13:37 сайт ТСН з посиланням на кілька власних джерел повідомив сенсацію – Назар Холодницький готується подати у відставку. Нібито про такі наміри він повідомив в колективі САП, але прес-секретар відомства Ярослав Гордієвич оперативно спростував таку інформацію.

Незважаючи на це, майбутнє Назара Івановича подавалося журналістами в невизначеному трактуванні. Все виглядало так, нібито антикорупційний прокурор ретельно зважує “за” і “проти” відповідального для своєї кар’єри рішення. І саме тому – вирішив взяти паузу на пару тижнів, щоб пересидіти можливу хвилю негативу в свою адресу.

Так, в повідомленні ТСН вказувалося, що в найближчі дні Холодницький планує піти у відпустку, яка триватиме аж до завершення “великодніх канікул” (тобто, 10 квітня). Через кілька хвилин стало ясно, що такого тимчасового лага у Назара Івановича може і не виявитися. А керівника антикорупційної прокуратури де-факто ставлять на шпагат його опоненти, обмежуючи ліміт часу для відходу “по-тихому”, без винесення сміття з хати.

Гайки почали закручувати стрімко і буквально в онлайн-режимі. Вже о 14:03 “Українська правда” з посиланням на джерело в органах прокуратури повідомила про те, що керівник САП може подати у відставку і обмірковує такий варіант.

“У нього були проблеми з серцем, це був перший дзвіночок. А робота дуже нервова”, – пояснив мотиви Холодницького співрозмовник журналістів в Антикорупційної прокуратурі. Аргументація цього рішення незадовільним станом здоров’я виглядає вкрай загадковою, з огляду на молодий вік глави САП. І швидше нагадує чи то загрозу з боку неназваних опонентів всередині відомства, чи то нагальний пошук виправдання ймовірного кадрового кульбіту.

Холодницького “писали” зі стінки акваріума

Через півгодини про те, що одного з наймолодших “прокурорських генералів” в історії України фактично змушують написати заяву про добровільне складання повноважень, повідомило видання Insider.

Тоді ж вперше були названі справжні причини скандалу – в робочому кабінеті Холодницького виявлена ​​”прослушка”. О 14:49 деталі про виявлення “жучків”, прикріплених до зовнішньої поверхні акваріума, повідомив “Обозреватель”. За даними джерела цього видання, апаратуру для прослуховування нібито “залишив” працівник фірми, яка займається обслуговуванням акваріумів. Але найголовніше – встановлена ​​її приналежність до Національного антикорупційного бюро. Не виключено, що мова йшла про той самий акваріум, який презентував журналістам в грудні 2015 року сам Холодницький.

Акваріум в кабінеті Назара Холодницького в фокусі сюжету журналістів в проміжку з 2:37 по 2:47, джерело відео: youtube.com/ТСН

Крім того, в публікаціях ЗМІ був позначений дедлайн, до закінчення якого керівник САП повинен визначитися зі своїм рішенням. Нібито заяву про звільнення антикорупційний прокурор повинен подати вже на наступному тижні (26-30 березня).

Незважаючи на колосальний інтерес ЗМІ, сам Холодницький утримується від коментарів щодо ситуації. За даними Українських Новин, в бесідах з журналістами спікери САП назвали інформацію про можливий примус до звільнення Назара Івановича не більше ніж “фейком”.

Втім, на офіційному рівні прес-секретар Ярослав Гордієвич не прояснив, чи варто чекати через тиждень кадрових рішень від його шефа, обмежившись констатацією планів найближчих днів.

“Назар Холодницький виконує обов’язки керівника САП в звичайному режимі. Завтра він разом з директором НАБУ відправляється в Брюссель на робочу зустріч до кінця тижня (23 березня – прим. ред.). Заплановані зустрічі з депутатами Європарламенту, серед тем обговорення – робота антикорупційних органів в Україні, створення антикорупційного суду і законодавче забезпечення роботи НАБУ-САП”, – повідомив він.

Участь Холодницького і директора НАБУ Артема Ситника в серії відповідних заходів підтверджує і Рада громадського контролю при Антикорупційне бюро.

Холодницького писали з відома Ситника, а плівки поклали на стіл Луценку

Не виключено, що під час поїздки в Бельгію керівникам новостворених анікоррупціонних структур дійсно буде про що поговорити.

Адже як пише з посиланням на джерело “Цензор.НЕТ”, дані з “акваріума” зчитувалися протягом декількох місяців. Сам же “жучок” був виявлений в кабінеті Спеціалізованого антикорупційного прокурора Назара Холодницького два тижні тому – 6 березня.

Відразу кілька джерел підтверджують, що сама “прослушка” була встановлена ​​підлеглими Артема Сергійовича – співробітниками Національного антикорупційного бюро. Причому проведення негласних слідчо-розшукових дій здійснювалося під процесуальним керівництвом Департаменту розслідувань у сфері держслужби і держвласності ГПУ (відомого в ЗМІ як “Департамент Кононенко-Грановського”) і за санкцією суду.

Матеріали НСРД на цей рахунок нібито знаходяться у генпрокурора Юрія Луценка. Чи були зроблені копії “плівок Холодницька”, і чи планується їх оприлюднення (а також в якому вигляді) – поки неясно.

Глава САП міг “погоріти” на ділі генерала МВС

В даний час в мережі сплив тільки один з потенційно резонансних діалогів, який може бути відображений на записах і свідчити про можливу корупційну складову в роботі Холодницького. Йдеться про справу екс-начальника Департаменту поліції охорони МВС, генерала Сергія Будника.

Про його затримання напередодні Дня Незалежності у 2017 році за підозрою у хабарництві повідомляв генпрокурор Юрій Луценко. У трактуванні глави ГПУ, фахівці його відомства разом зі співробітниками СБУ та Нацполіціі “взяли” Будника при отриманні хабара в розмірі 96 тис. грн. Під час обшуку за місцем проживання генерала, у нього були виявлені 16 золотих злитків і значна сума грошових коштів у валюті.

25 серпня Будник був заарештований, але провівши три ночі в Лук’янівському СІЗО вийшов на свободу, сплативши призначену Печерським судів заставу в розмірі 128 тис. грн. Слідом за цим він був відсторонений від посади, і хоча генерал добився через суд поновлення на посаді, на його місце була призначена інша людина – Олександр Гаврилюк.

В даний час Будник продовжує працювати в системі МВС. Адвокат генерала Марина Танчук відмовилася коментувати відомості про те, як історія її клієнта виявилася в САП і чим вона завершилася.

Втім, відомості про припинення слідчих дій відносно екс-начальника департаменту поліції охорони все ж таки просочилися в мережу. Напередодні про це на своїй сторінці в Facebook написав розлогий пост друг Будника – автогонщик Олексій Мочанов.

За його словами, з генерала були зняті всі підозри ще минулого тижня. Це підтверджує і інформація ресурсу “Преступности.НЕТ”. За даними журналістів, кримінальну справу стосовно Будника було передано в САП 5 грудня 2017 року по підслідності постановою генпрокурора. Після чого 15 березня процесуальним керівником САП було прийнято рішення про закриття даної кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу кримінального злочину.

Якщо хронологія здійснення цих дій була саме такою, то не зовсім зрозуміло, що з можливих переговорів Холодницького по “справі Будника” могло бути записано на виявленій за дев’ять днів до цього “прослушці”. Але виключати того, що до прийняття такого рішення дійсно “доклав руку” особисто антикорупційний прокурор також поки не можна. Можливо, що ще до виявлення “акваріумного жучка” він обговорював відповідні плани в своєму кабінеті.

Адже як пише журналіст Володимир Бойко, Холодницького де-факто задокументували на хабарі при “рішалові” саме кримінального провадження щодо міліцейського генерала. Нібито не знаючи про те, що його кабінет знаходиться “під ковпаком”, глава САП благословив закриття відповідної кримінальної справи проти Будника.

За іронією служби, на “хлопок” Назара Івановича взяли детективи НАБУ і “Департамент Кононенко-Грановського” в ГПУ, які раніше гостро конфліктували між собою. Документували Холодницька в спайці.

У той же час, джерела “Української правди” повідомляють, що ніякого криміналу під час прослушки Холодницького не виявлено взагалі. Однак є ряд морально-етичних моментів, пов’язаних нібито з антисемітськими висловлюваннями глави САП.

Дані висловлювання можуть підпадати під порушення прокурорської етики та мати наслідки аж до звільнення Холодницького зі свого поста (хоча кримінальні справи за це, звичайно, ніхто порушувати не буде).

Що стоїть за скандалом і кому він грає на руку?

У кулуарах Генпрокуратури немає єдиної версії про те, що послужило причиною організації прослушки керівника САП і різкого загострення відносин між командами детективів і прокурорів новостворених антикорупційних структур.

При цьому всі сходяться на тому, що між НАБУ і САП вже давно відбувається внутрішній конфлікт.

Протягом останніх років, обидва відомства, які, по ідеї, повинні працювати в одній спайці, неодноразово обмінювалися публічними “уколами”. НАБУ звинувачувало САП в саботажі розслідування проти високопоставлених корупціонерів (натякаючи на те, що Холодницький координує свою діяльність з Банковою). А САП, у відповідь, звинувачувала НАБУ в зайвому піарі і слабкому опрацюванні звинувачень.

Черговий скандал стався в середині січня, після того як в пресі з’явилося інтерв’ю “позаштатного агента” НАБУ Євгенія Шевченка. У ньому він розповів подробиці його співпраці з Бюро з цілої низки спецоперацій, а також деталі того, як відомство Артема Ситника намагалося “зловити на гачок” одеського бізнесмена Вадима Альперіна.

Бравада Шевченка викликала несхвальний коментар з боку Холодницького. Інтерв’ю “агента” НАБУ він охрестив шкідництвом і ганьбою.

“Якщо так буде далі, то Антикорупційна прокуратура просто не матиме іншого виходу, як забрати всі справи з НАБУ, залучати підрозділи інших правоохоронних органів і з ними доводити їх до кінця”, – намагався налякати Ситника глава САП.

Як показала історія “жучка в акваріумі”, сценарій Холодницького апробували проти нього ж. Але, як і в будь-якій справі, в скандалі з главою САП потрібно шукати кому він вигідний. І, в першу чергу, відповідь на це питання залежить від того, хто, в разі відходу Холодницького займе його місце (нехай навіть і тимчасово).

У ЗМІ обговорюються відразу два можливих варіанти. По-перше, в.о. антикорупційного прокура може стати нинішній перший заступник Холодницького Максим Грищук (і, як кажуть, ця кандидатура влаштовувала НАБУ). По-друге, на цю посаду сам себе може “коронувати” генпрокурор Юрій Луценко.

“Холодницький – заступник генпрокурора. Його перший заступник не може виконувати обов’язки заступника генпрокурора. Тому в.о. керівника САП буде сам Луценко”, – цитує “Українська правда” слова свого джерела в керівництві ГПУ.

Якщо остання версія вірна, то, виходить, що влада змогла вміло стравити НАБУ і САП, вбиваючи, тим самим, двох зайців. З одного боку – поставивши САП (а значить і всі справи НАБУ) під контроль особисто генпрокурора. З іншого боку – дискредитувавши антикорупційні структури в очах західних партнерів.

Втім, не виключено, що саме позиція останніх і зіграє головну роль в долі Холодницького. Не виключено, що на Заході не схвалять розкручування скандалу і настійливо порекомендують всім все забути. Або, навпаки, санкціонують відставку глави САП, але з умовою, що Луценко навіть тимчасово не стане в.о.

Читайте також: Банкова з дивовижним мистецтвом перетворює незначні фігури в серйозних супротивників – Речинський

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE